Dieren,
12
juni
2018
|
17:41
Europe/Amsterdam

Kabinet wil 200.000 Nederlanders uit de file en op de fiets

Meer werknemers op de fiets. Dat is wat het kabinet graag wil. Als het aan staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) ligt, laten nog deze kabinetsperiode 200.000 mensen de auto staan en stappen ze in plaats daarvan op de fiets. Om het fietsgebruik in het woon-werkverkeer te bevorderen gaat staatssecretaris Van Veldhoven in gesprek met werkgevers over het optimaal benutten van (fiscale) regelingen. Bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer die werknemers kunnen krijgen of het inzetten van de vergoeding voor een nieuwe fiets.

De Randstad groeit tot 2040 fors en dat levert onherroepelijk nog meer fileleed op als er niets verandert. “Het is mijn ambitie om te zorgen dat de mensen vlot naar hun werk, school, familie of vrienden kunnen. De fiets levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid, de leefbaarheid en gezondheid. Het zorgt voor minder files en geeft ruimte aan mensen die geen keuze hebben. Daarom wil ik het fietsen stimuleren met als doel dat er 200.000 extra forensen uit de auto gaan en dat we samen 3 miljard meer fietskilometers gaan maken”, zegt de staatssecretaris.

Het kabinet heeft 100 miljoen euro over voor de versnelde aanleg van fietsroutes en het uitbreiden van de stallingscapaciteit bij stations. Er gaat om precies te zijn 26 miljoen euro naar routes en 74 miljoen euro naar stallingen. Waar de extra parkeerruimte komt, wordt later nog bepaald. Er wordt bij de aanleg hiervan in ieder geval aandacht besteed aan het formaat van fietsen. Sommige e-bikes, speed pedelecs en bakfietsen stellen andere eisen aan de fietsenstalling. Het kabinet maakt tevens werk van betere overstapmogelijkheden. Daarbij rijden mensen het eerste stuk met bijvoorbeeld de auto en leggen ze het laatste deel op de fiets af.