Dieren,
24
april
2019
|
09:40
Europe/Amsterdam

Jongeren brengen verkeersveiligheid van Noord-Nederland in kaart

  • Gazelle support scholencompetitie als partner van VVN

Hoe verkeersveilig is jouw gemeente? Om alle Nederlandse gemeenten te vergelijken, hebben Veilig Verkeer Nederland (VVN), de Fietsersbond en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) de verkeersveiligheidsvergelijker.nl ontwikkeld. Met gebruik van deze tool onderzoeken leerlingen van elf technasia in Groningen, Friesland en Drenthe hoe het gesteld is met de verkeersveiligheid binnen hun gemeente. En duiken ze dieper in de materie om zo een goed advies te geven aan de regionale bestuurders. Deze week beleefde de competitie haar finale.

De verkeersveiligheidsvergelijker.nl is een digitale databank die cijfers bevat over onder meer verkeersdoden, (fiets)infrastructuur en meldingen van burgers over verkeersonveilige situaties. Dat is handig voor bijvoorbeeld gemeenten die op basis van de data hun verkeersveiligheidsbeleid kunnen bijschaven en de gemeenteraad en bewoners kunnen informeren. De cijfers zijn afkomstig van verschillende bronnen: CBS, BRON, de Fietsersbond Routeplanner en het VVN Participatiepunt.

Verkeersveiligheidsvergelijker.nl is nog in ontwikkeling en biedt nog geen volledig beeld van de verkeersveiligheid in het noorden van Nederland. Niet alle data is betrouwbaar en bovendien ontbreken gegevens. Kortom: werk aan de winkel. Elf technasiumscholen gingen in competitieverband de uitdaging aan. Zij bekeken welke aspecten bepalend zijn voor verkeersveiligheid en trokken na welke data al wél beschikbaar zijn. Bovendien maakten zij een plan hoe ontbrekende data op een ingenieuze manier kan worden verzameld. Tot slot brachten zij de informatie overzichtelijk in kaart, inclusief een verkeersveiligheidsadvies.

HeavyDuty NL-fietsen voor winnaars

Inmiddels zijn de provinciewinnaars van Groningen, Friesland en Drenthe bekend, en namen de overgebleven scholen het afgelopen donderdag tegen elkaar op. Dat gebeurde bij ingenieurs- en adviesbureau Antea Group in Heerenveen. Voor de winnaars wachtte er een mooie prijs: zij ontvingen HeavyDuty NL’s, lifestylefietsen van Gazelle. Want Gazelle – partner van VVN – ondersteunt de scholencompetitie en zet zich nadrukkelijk in voor een betere verkeersveiligheid. De scholieren werden tevens uitgenodigd voor een bezoek aan de Gazelle-fabriek in Dieren. De mooiste beloning voor de jongeren is waarschijnlijk dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen op basis van hun voorstellen en aanbevelingen.