Dieren,
15
maart
2019
|
14:00
Europe/Amsterdam

‘Je ziet, je proeft, je ruikt en je voelt een land’

Elke dag staat ‘ie voor je klaar. En samen maak je heel wat mee. Gewone Nederlanders vertellen over de bijzondere avonturen die zij meemaken met hun tweewieler. Dit keer: purser Wilbert van Haneghem (47).

‘Over de hele wereld doe ik graag fietstours door steden. Je bent een Nederlander of niet, hè? Dat doe ik zowel in m’n vrije tijd als tijdens mijn werk als KLM-purser. Ik vlieg sinds twintig jaar en ben inmiddels in 111 landen geweest. De mooiste reisavonturen beleef ik op de fiets. In een auto maak je een land en z’n bevolking mee vanaf de zijlijn. Op de fiets sta je er letterlijk tussen. Je ziet, je proeft, je ruikt en je voelt wat er om je heen gebeurt. Dwars door de sloppenwijken van Rio, tegen het zesbaansverkeer in rijden in Chengdu of langs de eetstalletjes in Bangkok. Je maakt van alles mee. In Delhi ben je op je fiets bijvoorbeeld net zo’n bezienswaardigheid als riksja’s dat voor ons zijn. De luikjes van zo’n riksja gaan open, een gezin van twaalf man staart je aan, je zwaait en zo ontstaat er een heel spontane, leuke interactie. Toen mijn vriendin en ik op het platteland van Gambia rondfietsten, kwam er eens out of the blue een Gambiaan naast ons fietsen. Hij zei in het Engels hallo, waar komen jullie vandaan. Wij antwoordden: ‘Uit Amsterdam, je weet wel, molen, klompen’. Tot onze verbazing knikte hij van ‘ja, dat ken ik wel’: ‘I travel al lot.’ Vervolgens dacht hij even na en zei hij dat ‘ie in Etten-Leur was geweest. Etten-Leur! Ik viel nog net niet van m’n fiets. Je rijdt op een knalrode gravelweg in the middle of nowhere in Gambia en komt een local tegen die in Etten-Leur is geweest. Dat is voor mij de magie van fietsen. Vrijheid. Onderdeel zijn van het verkeer in plaats van erboven te hangen in een auto of bus. Zeker in het buitenland, al stap ik in Nederland ook dagelijks op m’n Gazelle-fiets.’

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.