Dieren,
23
augustus
2018
|
09:25
Europe/Amsterdam

Ik fiets. En daardoor zit ik beter in m’n vel

Jij wist het al. Je vaste fietsmaatje wist het al. En onderzoekers weten het nu ook zeker: wie fietst, voelt zich een stuk gezonder. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Dat is de conclusie van nieuw EU-onderzoek. Volgens de betrokken universiteiten, opererend onder leiding van het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), is er nog nooit op deze schaal onderzoek gedaan naar de gezondheidsperceptie per vervoerstype.

Bij deze studie werden zeven Europese steden onder het vergrootglas gelegd. Daartussen geen Nederlandse, maar wel plaatsen als Barcelona, Londen, Rome, Antwerpen, Wenen, Zürich en Örebro. Circa 8.800 mensen vulden een korte vragenlijst in, bij 3.500 werd dieper ingegaan op de keuze in vervoersmiddelen en het gezondheidseffect. De onderzoekers informeerden onder andere naar het stressniveau, angstgevoelens en eenzaamheid.

Gezonder, vitaler, minder stress en eenzaam

In de studie is gekeken naar allerlei vervoersmogelijkheden: van de fiets, bus en auto tot aan de motor, e-bike en trein. De resultaten, bekendgemaakt in het tijdschrift Environment International, tonen aan dat fietsen telkens het beste scoort. Mensen ervaren met fietsen een betere gezondheid, meer vitaliteit en minder gevoelens van stress en eenzaamheid. Met de vergelijking in score per vervoerstype onderscheidt dit onderzoek zich van andere.

Voor alle zeven onderzochte steden geldt dat de resultaten van de studie gelijk zijn. De fiets wordt overal gezien als het gezondst van allemaal, de andere vervoerswijzen scoren minder. Wandelen komt trouwens ook positief uit de bus. De ‘hardcore’ automobilisten en gebruikers van het openbaar vervoer noteren een minder goede gezondheid, maar deze achterstand wordt deels weggepoetst zodra zij zich ook anders verplaatsen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.