Dieren,
04
juni
2017
|
10:00
Europe/Amsterdam

Hoge bi uit 1882 opent Guinness World Record-poging in Dieren

  • Fietsverzamelaar Simon Groen neemt met hoge bi deel aan recordpoging
  • Mensen kunnen zich online inschrijven voor deelname

Dieren, 4 juni – Fietsverzamelaars lopen warm voor de Guinness World Record-poging in Dieren. Op zaterdag 10 juni probeert Gazelle samen met liefhebbers de langste fietsstoet ooit te vormen. Het gaat om fietsen die minstens dertig jaar oud zijn. Inmiddels hebben vele fanaten uit binnen- en buitenland toegezegd deel te nemen met hun klassieke fietsen. Fietsverzamelaar Simon Groen, bekend als ‘De Kuif’, gaat voorop in de parade. Hij neemt deel op een antieke hoge bi uit 1882.

Simon Groen is al sinds zijn jeugd verzamelaar van oude fietsen. ‘De Kuif’, zoals zijn bijnaam luidt vanwege zijn opvallende kapsel, leidt de stoet op zijn hoge bi. Hij berijdt de fiets met het hoge voorwiel en kleine achterwiel in traditionele kleding, passend bij de tijd waaruit de fiets stamt. Achter hem volgen waarschijnlijk vele fietsen die minstens dertig jaar oud zijn. Het gaat om onder andere omafietsen, stadsfietsen, toerfietsen en racefietsen. Andere bijzondere fietsen zijn de Champion Mondials waarop Hennie Kuiper, Harm Ottenbros en Hennie Stamsnijder in hun loopbaan als sportprof wereldkampioen zijn geworden.

Deelnemers verzamelen vanaf 15.00 uur op het Gazelle-terrein in Dieren en om 15.30 uur begint de telling van het aantal fietsen. Een fietsexpert en notaris controleren aan de hand van framenummers of de fietsen volgens de regels minstens dertig jaar oud zijn. Rond de klok van 16.00 uur rijden de recordjagers een lus van 4,6 kilometer door Dieren*. “Iedereen mag vrij deelnemen. Het is leuk en bijzonder: je kunt in de moderne tijd van snelle e-bikes geschiedenis schrijven op een oude fiets”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle.

Champion Mondial Festival
De Guinness World Record-poging is onderdeel van het Champion Mondial Festival (10.00 – 17.00 uur). Dat event, vernoemd naar de racefiets van weleer, wordt gehouden ter ere van het 125-jarig jubileum van Gazelle. Er zijn retroritten met vintage fietsen (25 en 50 kilometer), Vereniging De Oude Fiets geeft uitleg bij klassieke fietsen, er is entertainment voor het hele gezin en bezoekers kunnen proeven van (streek)lekkernijen. Ter gelegenheid van de verjaardag lanceert Gazelle een vernieuwde Champion Mondial (limited edition). De oud-wielrenners Harm Ottenbros en Hennie Kuiper die in hun carrière grote successen op deze fiets boekten, zijn bij de lancering.

Inschrijven voor de recordpoging, klik hier.

  • Route (4,6 kilometer): start bij Innovation & Production Center Gazelle, Wilhelminaweg, Rode Kruislaan, Wilhelminaweg, Harderwijkerweg, Imboslaan, Veldweg, Kolonieweg, Kamerlingh Onneslaan, Köllinglaan, Harderwijkerweg, Wilhelminaweg, Rode Kruislaan, aankomst Gazelle-terrein.