Dieren,
10
april
2017
|
13:39
Europe/Amsterdam

Hoe meer fietspaden, hoe meer mensen fietsen

De Gazelle-fabriek draait dit voorjaar op volle toeren. Dagelijks rollen er grote aantallen e-bikes, stadsfietsen, transporters, hybrides en kinderfietsen uit het Innovation & Production Center in Dieren. Een goede en betrouwbare fiets is de basis om nog meer mensen enthousiast te maken voor de fiets. Immers: zonder fiets geen rit. Het blijkt echter minstens zo belangrijk om goede infrastructuur voor tweewielers te hebben.

Hoe beter de fietspaden in de stad, hoe meer mensen de fiets als goed alternatief voor de auto beschouwen. En dat heeft weer positieve effecten op de volksgezondheid, concluderen onderzoekers van de Columbia-universiteit in New York. In 2015 legde de Amerikaanse stad ruim 72 kilometer aan fietspaden aan. Daarvoor trok de overheid een slordige 7,5 miljoen euro uit. Volgens de universiteit staat elke geïnvesteerde 1.200 euro gelijk aan één extra gezond levensjaar voor alle stadsbewoners tezamen. Reken uit het totale voordeel.

De Amerikaanse onderzoekers zien hun werk als hét doorslaggevende argument om nog meer te investeren in goede fietspaden en -voorzieningen. Betere fietsinfrastructuur is een wapen in de strijd tegen obesitas en andere ziekten die het gevolg zijn van een gebrek aan voldoende lichamelijke beweging. Buiten dat komen er tal van andere voordelen bij: de druk op het wegennet vermindert, het onderhoud van fietspaden is goedkoper dan dat van autowegen en meer verplaatsingen per fiets leidt tot minder ongevallen in het verkeer.

Het onderzoek komt uitgerekend nu Gazelle heeft aangekondigd meer Amerikanen aan het fietsen te willen krijgen. Op dit moment zien mensen in de Verenigde Staten fietsen vooral als een sport, Gazelle wil die cultuur veranderen door de plezierige kant van fietsen te benadrukken. Met de e-bike en stadsfiets kom je op de fijnste plekken en doorkruis je de mooiste landschappen. Enjoy the ride. Met dat verhaal trekt Gazelle binnenkort door Amerika. Nog even en we zien werknemers, gezinnen en scholieren allemaal op een CityZen, Orange en HeavyDuty.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.