Dieren,
17
augustus
2022
|
10:46
Europe/Amsterdam

Hoe gezond is fietsen met een e-bike?

Een e-bike is het ideale duwtje in de rug voor een actiever leven

Dieren, 10 augustus 2022 – Elektrische fietsen zijn niet voor niets zo populair. De reden is simpel: met minder moeite kom je verder. Dat maakt overigens niet liever lui dan moe. Net als bij een stadsfiets moet je bij een e-bike trappen om vooruit te komen. En zijn genoeg gezondheidsvoordelen aan fietsen met een e-bike. Welke dat zijn? 

Zonder te trappen kom je nergens 
Vooruit, een elektrische fiets komt met trapondersteuning, waardoor je lichter en vaak sneller fietst. Maar dat wil niet zeggen dat je niets hoeft te doen. Net als bij een stadsfiets moet je trappen om vooruit te komen. En je moet trappen om de elektrische motor te activeren. Zo combineer je je eigen spierkracht met de kracht die de elektrische motor levert. 

Meer kilometers, meer energie 
Uit onderzoek* is gebleken dat e-bikebezitters vaker hun fiets pakken dan mensen met een gewone stadsfiets. Eenmaal in het zadel rijden mensen met een elektrische fiets langere afstanden. Ze leggen dus meer kilometers af, waardoor er meer energie wordt verbruikt. Op die manier kan een elektrische fiets bijdragen aan een gezonde levensstijl.  

Aanwaaien en afschakelen 
Maar een gezonde levensstijl komt je niet aanwaaien. Dat hangt af van de keuzes die je maakt. Als je vaker voor de elektrische fiets kiest, kies je minder vaak voor de auto, scooter, brommer of het openbaar vervoer. Dat zorgt voor meer lichaamsbeweging. Bovendien waait de wind door je haren en steek je je neus in de buitenlucht. Hierdoor ben je je bewuster van de omgeving, slaap je beter en voel je je fitter. Uit onderzoek** is gebleken dat fietsen het risico op stress met 20% verkleint. Je school- of werkdag achter je laten terwijl je een tandje hoger fietst, klinkt dat niet heerlijk? 

Calorieën verbranden 
Nu wil je vast ook weten hoeveel calorieën je verbrandt met een rit op de e-bike? Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Je eigen gewicht heeft invloed, net zoals de omgeving waarin je fietst en hoe hard en hoe lang je fietst. En de mate van trapondersteuning is natuurlijk allesbepalend. Ga je een rustige toertocht maken met veel trapondersteuning over de vlakke weg? Dan verbrand je minder calorieën dan wanneer je door de heuvels fietst met de motor op de laagste stand.  

Impact van elektrisch fietsen op het milieu 
Nog een pluspunt: je stoot minder CO2 uit wanneer je kiest voor de e-bike. Uit onderzoek*** is gebleken dat een nieuwe auto per gereden kilometer 117 gram CO2-uitstoot. Een elektrische fiets stoot maar 3% van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto uit. Die CO2-uitstoot komt vrij door het opwekken van de elektriciteit voor de accu. Door het kiezen van een e-bike voor je rit draag je dus bij aan een schonere lucht, een beter klimaat en meer ademruimte. Win-win-win.  

Klaar voor de start van een gezonde(re) levensstijl?  
Bekijk de e-bikes van Gazelle op www.gazelle.nl. Of kom naar een Experience Center bij jou in de buurt om de e-bikes van Gazelle uitgebreid te testen.    

* Bron: Rapport elektrisch fietsen 2008 
** Bron: RAI vereniging 
*** Bron: Milieucentraal