Dieren,
10
september
2019
|
15:00
Europe/Amsterdam

Hoe egaler het fietspad, hoe gezonder het voor fietsers is

In Nederland blinken we uit als het gaat om fietsinfrastructuur. We hebben een fijnmazig netwerk met vele duizenden kilometers aan fietspaden en -routes die vrijwel allemaal goed onderhouden zijn en in een perfecte staat verkeren. En daar boffen we mee. Heel erg zelfs. Want fietsen over slechte, hobbelige wegen kan door de blootstelling aan trillingen leiden tot het Hand-Arm Vibratie Syndroom (HAVS). Dat blijkt uit onderzoek van het Transport Research Institute van Edinburgh Napier University. 

Doorgaans doet HAVS zich voor bij mensen die in de industrie met trillende machines werken. Maar de Schotse onderzoekers concluderen nu dat slecht onderhouden wegen net zo goed boosdoener kunnen zijn. Edinburgh Napier University reed rond met een speciale, zelf ontworpen fiets. Deze was uitgerust met een camera, sensoren en een computer om het vibratieniveau te meten. Fietsen over de paden die er het slechtst bij liggen, kan het risico op de aandoening al na zestien minuten aanwakkeren. 

De onderzoekers hebben vastgesteld dat steeds meer Schotten die in de vrije tijd of naar het werk fietsen, symptomen van HAVS vertonen. Kenmerkende, veelvoorkomende klachten zijn gevoelloosheid of juist een prikkelend gevoel in de vingers, spierzwakte die leidt tot rugpijn en pijnlijke armen als gevolg van schade aan botten en gewrichten. Het komt ook voor dat zenuwen en bloedvaten aangetast raken. Kortom: meer vlakke, zo egale mogelijk fietspaden zijn er in Schotland gewenst. 

Nederland als voorbeeld

Volgens de onderzoekers kan de zelf ontwikkelde meetfiets een goed middel zijn om te achterhalen welke wegen toe zijn aan een nieuwe laag asfalt of waar de klinkers opnieuw aangelegd moeten worden. “In Nederland is er veel documentatie en zijn er richtlijnen hoe je op de juiste wijze fietspaden aanlegt, maar in het Verenigd Koninkrijk hebben we dat soort dingen helemaal niet”, stelt professor Chris Oliver, een gepensioneerde orthopedisch traumachirurg die het onderzoek mede leidde.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.