Gros Londense fietsers denkt dat automobilisten het slecht voor hebben met fietsers
In Nederland zijn we aan fietsers gewend: overal, in ieder dorp en elke stad, rijden ze rond. En dus houden we in het verkeer rekening met hen. Bijvoorbeeld als we met de auto afslaan en daarbij een fietspad kruisen. Het wederzijds respect is doorgaans groot. Hoe anders is dat in Londen. Uit onderzoek van de universiteit van Londen blijkt sprake te zijn van achterdocht onder fietsers in de Engelse hoofdstad. Zij zijn steeds op hun hoede, omdat ze denken dat andere verkeersdeelnemers hun liever kwijt dan rijk zijn.
Het onderzoek richt zich op 323 Londense fietsers van 18 tot 66 jaar. Zij vulden vragenlijsten in met als doel de mate van paranoia in het Londense fietsverkeer vast te stellen. Zo’n 70 procent van de fietsers kampt met minstens één van de volgende gevoelens van achterdocht: de automobilist is vijandig naar mij toe, wil me van streek maken, is iets met me van plan, wil me schade toebrengen. Het contrast met het algemene niveau van paranoia is groot: naast de fiets blijken de fietsers helemaal niet zo achterdochtig.
Meer op de fiets
In Groot-Brittannië gaan geluiden op dat er meer moet worden gedaan om fietsers in steden te beschermen. Dit zal het gevoel van veiligheid vergroten en de al dan niet terechte achterdocht voor een groot deel wegnemen. Zeker de plaatsen met meer inwoners hebben er juist voordeel bij als meer verplaatsingen per fiets of e-bike plaatsvinden. De bereikbaarheid van steden neemt op die manier toe, er is minder fileleed, de vitaliteit wordt groter en de luchtkwaliteit verbetert. De positieve effecten daarvan zijn snel merkbaar.