Dieren,
25
augustus
2016
|
12:53
Europe/Amsterdam

Groots einde van Olympische Spelen

Voor de Nederlandse medaillewinnaars was de huldiging in Den Haag van woensdag een bijzonder smakelijk toetje na hun successen in Rio de Janeiro. Datzelfde gold voor Koninklijke Gazelle. De sporters werden ’s middags koninklijk onderscheiden op het Binnenhof en maakten een fietstocht om uiteindelijk te ‘finishen’ bij Paleis Noordeinde. Daar wachtte een bezoek aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De olympiërs reden op oranje Gazelle’s die de afgelopen weken al het Braziliaanse straatbeeld sierden.

Premier Mark Rutte heette de medaillewinnaars woensdagmiddag welkom op het ministerie van Algemene Zaken. Daarna was er de huldiging van de sporters in de Ridderzaal. Rutte, minister Edith Schippers (Sport), NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis en chef de mission Maurits Hendriks complimenteerden de olympiërs er in een speech. De premier stond eveneens stil bij sporters die geen eremetaal behaalden. Epke Zonderland rondde zijn oefening ondanks een val van de rekstok ‘op meesterlijke wijze’ af, stelde Rutte. Annemiek van Vleuten zal volgens hem niet herinnerd worden als de wielrenster die viel, maar als de ‘vrouw die weer opstond’.

De gouden olympiërs werden koninklijk onderscheiden. Turnster Sanne Wevers, de roeisters Maaike Head en Ilse Paulis, baanwielrenster Elis Ligtlee, wielrenster Anna van der Breggen, zeilster Marit Bouwmeester en de openwaterzwemmers Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal kregen een lintje en werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Voor windsurfer Dorian van Rijsselberghe was er een aparte onderscheiding, want hij werd vier jaar geleden na zijn gouden plak in Londen al geridderd.

Na de feestelijkheden in de Ridderzaal zetten de sporters koers richting Paleis Noordeinde om daar de felicitaties te ontvangen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, die TeamNL ook in Rio de Janeiro steunden. De weg naar het paleis werd afgelegd op de oranje fietsen. De ‘ridderlijke’ fietstocht leverde bijzondere taferelen op. In oranje uitgedoste supporters langs de route zagen onder andere hoe Van Rijsselberghe zeilster Bouwmeester op de voordrager door de Haagse binnenstad stuurde. Het optreden van het dweilorkest en het ‘rondje bitterballen’ onderweg maakten de fietsrit nog Hollandser dan hij al was. Enkele medewerkers van Gazelle viel de eer te beurt om mee te rijden. Het was een dag met een gouden/oranje randje!