Dieren,
26
juli
2018
|
08:55
Europe/Amsterdam

Gratis met de fiets op treinreis op Gelderse spoortrajecten

Goed nieuws voor mensen die in Gelderland hun fiets in de trein willen meenemen. In de maanden juli en augustus mag de tweewieler gratis aan boord in de treinen van Arriva in de regio Achterhoek Rivierenland. Het gaat daarbij om de spoortrajecten Zutphen-Apeldoorn, Zutphen-Winterswijk, Arnhem-Winterswijk en Tiel-Arnhem.

Nu het zomer is, maakt Arriva het in Gelderland aantrekkelijker om de fiets mee op reis te nemen. Het is in deze periode iets rustiger aan boord vanwege de (school)vakantietijd. Tegelijkertijd zijn er meer recreatieve reizigers die graag mooie fietsbestemmingen in het land opzoeken. De Achterhoek en het Rivierenland zijn bij uitstek prachtige gebieden waar, met name in de zomermaanden, veel recreatief wordt gefietst. Om die reden heeft Arriva besloten de regeling aan te passen.

In de overige maanden van het jaar hanteert Arriva andere regels voor treinreizende fietsers. Dan is het enkel op zaterdag en zondag mogelijk om de hele dag de fiets gratis mee aan boord te nemen. Op werkdagen mag de fiets alleen buiten de spits worden meegenomen op vertoon van een Dagkaart Fiets. Deze is te koop bij de kaartautomaat op de stations. Tijdens de spits zijn fietsen op werkdagen niet toegestaan. De spitstijd is van 6.30 tot 9.30 uur en van 16.00 tot 18.30 uur.

Files vermijden? Reis met de fiets en trein

De aangepaste regeling is ook prettig nieuws voor mensen die deze zomer doorwerken. Het wordt voor hen aantrekkelijker om gecombineerd met de fiets en trein te reizen en zo files te ontlopen. In de eerste maanden van dit jaar nam de zogeheten filezwaarte – de lengte vermenigvuldigd met de duur van de files – met een kwart* toe in vergelijking met dezelfde periode afgelopen jaar. Ook nu het zomer is, staat het verkeer op sommige knelpunten vast.

*Bron: ANWB