Dieren,
25
november
2016
|
15:06
Europe/Amsterdam

'Gouden regels' voor het gebruik van fietsaccu's

Lees de documentatie

Lees de bij jouw fiets geleverde documentatie, zoals de gebruikershandleiding, aandachtig door en neem de laadprocedure en andere gebruikstips ter harte. Bij vragen kun je terecht op de website van jouw fietsmerk en uiteraard ook bij jouw dealer.

Laat jouw fietsaccu aan deskundigen over

De fietsaccu, het accumanagementsysteem en de motor zijn hoogwaardige onderdelen, die door de fabrikant zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd voor optimale prestaties en levensduur. Laat daaraan nooit door ondeskundigen werken.

Bewaarplek van je accu

Bewaar de fietsaccu bij voorkeur niet onder heel warme of koude omstandigheden. Dus niet bij vrieskou in de fietsenschuur of ‘s zomers in de auto. Door kou kan er minder energie worden opgeslagen. Afneembare accu’s kun je het beste in huis bewaren, zeker als je langere tijd niet fietst.

Vermijd een ontladen fietsaccu

Vermijd dat de fietsaccu geheel ontladen raakt. Zogenoemde ‘diepontlading’ is schadelijk voor elke fietsaccu. Als je de fiets langere tijd niet gebruikt, laad de accu dan toch af en toe bij. Elke fietsaccu beschikt over een indicatie van de laadtoestand (meestal een serie lampjes). Het is verstandig deze in de gaten te houden.

Een fietsaccu heeft niet ‘het eeuwige leven’

Hou er rekening mee dat een fietsaccu (net als die in jouw telefoon of laptop) niet ‘het eeuwige leven’ heeft. In de praktijk is een maximale levensduur van zo’n 4-5 jaar realistisch; uiteraard afhankelijk van hoe de accu gebruikt wordt. Het kan dus verstandig zijn om rekening te houden met een afschrijving op jouw fietsaccu, zodat je deze op termijn kunt vervangen.

Recycle je fietsaccu

Als jouw fietsaccu aan het einde van zijn levensduur is, lever deze dan in bij één van de meer dan 2.000 inzamelpunten. De fietsbranche heeft daarvoor een zorgvuldig inname- en recyclesysteem ontwikkeld met Stichting Batterijen, STIBAT.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.