Dieren,
11
december
2017
|
10:36
Europe/Amsterdam

Genietende fietsers inspireren niet-fietsers om in beweging te komen

Rust roest. Iedereen kent deze uitspraak wel. Toch halen velen van ons de dagelijkse beweegnorm van dertig minuten niet, hoe ongezond ook. Wat kan helpen om mensen vanuit de luie stoel naar het zadel te lokken? Deel inspirerende foto’s en video’s van andere mensen die genieten van hun rit op de fiets. Volgens Britse onderzoekers* kan het tonen van de plezierige kant van fietsen mensen in beweging brengen.

Britse onderzoekers lieten virtual reality-video’s zien aan mensen die om uiteenlopende redenen zijn gestopt met fietsen. De proefpersonen keken onder andere naar een kind dat vol enthousiasme leert fietsen en naar een wielrenner die gepassioneerd z’n rondjes draait op een wielerbaan. Van deze testgroep was de bereidheid om zelf opnieuw op de fiets te springen 39 procent groter in vergelijking met andere mensen die naar een algemeen YouTube-filmpje over fietsen keken.

Het onderzoek ging nog wat verder. Bij de oproep voor aanmelding voor een gratis stadstocht op de fiets werd gespeeld met verschillende woordkeuzes. Wat bleek: als de oproep gevoelens van plezier en nostalgie aanwakkerde, nam het aantal aanmeldingen voor de fietstochten toe. Zo’n 15 procent was eerder genegen om aan te sluiten. Een basisvoorwaarde – een open deur van jewelste natuurlijk… – was dat de algemene informatie van de fietsrit helder moest zijn.

Wat we ervan kunnen leren? Werkgevers die gebruik van de fiets of e-bike promoten, moeten niet alleen wijzen op de voordelen voor het milieu, de portemonnee en de bereikbaarheid. Ze moeten zeker ook een inspirerende ambassadeur inzetten die laat zien hoeveel plezier hij beleeft aan het fietsen naar kantoor. Niet dat beelden en verhalen van genietende fietsers plots een magneeteffect hebben, maar ze helpen wel om het gedrag stapsgewijs te veranderen. Goed voorbeeld doet volgen.

* Bron: British Cycling en HSBC UK

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.