Do's & dont's gebruik fietsaccu's

Lees de documentatie

Bij aanschaf van de fiets levert de dealer belangrijke documentatie, zoals een gebruikershandleiding. Lees deze aandacht door, neem de laadprocedure ter harte en doe je voordeel met andere gebruikstips. Als je na het lezen toch nog vragen hebt, dan kun je altijd terecht bij de Gazelle-dealer.

Repareer niet zelf

De fietsaccu, het accumanagementsysteem en de motor zijn kwaliteitsonderdelen. Gazelle heeft er alles aan gedaan om de prestaties en levensduur daarvan te optimaliseren. Als er onverhoopt toch iets stuk gaat, probeer dit dan niet zelf te repareren. Dit kan leiden tot oververhitting en zelfs ontbrandingsgevaar.

Bewaar de accu op kamertemperatuur

Bewaar de fietsaccu bij voorkeur tussen 0 en 20 graden, oftewel bij kamertemperatuur. Als je de accu bewaart bij temperaturen die lager zijn dan -10 graden of hoger dan 30 graden, dan zal de levensduur sterk verkorten. Nog een tip: laad de accu altijd bij kamertemperatuur op en niet als de temperatuur onder het vriespunt ligt. Haal de accu daarnaast bij transport van de fiets.

Vermijd een ontladen fietsaccu

Een accu slijt het hardst wanneer deze helemaal ontladen of geladen is. Probeer de accu dan ook tussen de 30 en 70 procent opgeladen te bewaren als je deze voor een langere tijd niet gebruikt. Check één keer per maand of de laadstatus nog op hetzelfde niveau zit en niet (te ver) is teruggelopen. Als het nodig is, laad de accu dan bij tot de laadstatus weer tussen de 30 en 70 procent zit.

Beïnvloed de levensduur

Je kunt de accu nog zo goed onderhouden, hij heeft niet het eeuwige leven. Toch kun je de levensduur enigszins beïnvloeden. In het schema hieronder staat wat vooral een rol speelt.

Zaken die slecht zijn voor de levensduur van de accu

Zaken die een positieve invloed hebben op de levensduur van de accu

Intensief gebruik

Geringe belasting

Opslag bij hoge temperatuur (meer dan 25 graden)

Opslag op een koele en droge plaats (tussen de 10 en 20 graden)

Opslag voor een langere tijd in een volledig geladen of ontladen toestand

Opslag in een laadtoestand tussen de 30 en 70 procent

Als je de e-bike in de felle zon parkeert

 

Voorzichtig reinigen

Haal je accu altijd eraf als je de fiets reinigt en voorkom dat de elektrische componenten nat worden. Een vochtige doek kan in principe geen kwaad.

Recycle je fietsaccu

Als jouw fietsaccu aan het einde van zijn levensduur is, lever deze dan in bij één van de meer dan tweeduizend inzamelpunten. Gazelle, de fietsbranche en Stichting Batterijen (STIBAT) hebben daarvoor een zorgvuldig inname- en recyclesysteem ontwikkeld.