Dieren,
15
april
2021
|
14:00
Europe/Amsterdam

Gazelle wint twee iF Design Awards

Samenvatting

Dubbel succes voor Gazelle. De fietsfabrikant heeft zowel met de Chamonix C5 HMS als met de Nº1 een iF Design Award gewonnen. De iF Design Award is een van ’s werelds belangrijkste designprijzen. De competitie is een initiatief van iF International Forum Design GmbH uit het Duitse Hannover.

De 98-koppige vakjury gaf de Chamonix C5 HMS veel punten voor de vorm en functionaliteit. De elektrische fiets met voorzien van het krachtige Shimano Steps E-bikesysteem heeft een intube-accu (standaard: 504 Wh, optioneel: 630 Wh) in de onderbuis. Die positie zorgt voor een lager zwaartepunt en zodoende voor een prima wegligging en prettig rijgedrag, op elk soort terrein. Met de verstelbare stuurpen kan eenvoudig gewisseld worden tussen een comfortabele en sportieve zit. Onder meer de Nexus 5-versnelling en riemaandrijving geven de e-bike een onderhoudsarm karakter.

De tijd vooruit

Bij de Nº1 was de jury buitengewoon positief over het productidee, het onderscheidend vermogen, de vorm en de functionaliteit van de speed pedelec. Het was niet voor het eerst dat de gloednieuwe Nº1 in de prijzen viel: eerder dit jaar werd hij al uitgeroepen tot Speed E-bike van het Jaar in Nederland (verkiezing van RAI Vereniging).

De Nº1 ondersteunt tot 45 kilometer per uur en is daarmee ideaal voor bijvoorbeeld gebruik in het woon-werkverkeer. Het hagelnieuwe model valt op vanwege het unieke design, waarvoor Gazelle heeft samengewerkt met StudioMOM.  Het model is te configureren zodat hij geheel op maat is van de fietser. Er zijn drie framematen, vier voorbouwen – die bieden een sportieve of juist een comfortabele zit – en vijf licht glanzende kleurstellingen: desert sunrise, avalon blue, champion red, black en light olive.

Qua technologie is de Nº1 met Bosch Performance Line Speed middenmotor (koppel: 85 newtonmeter) zijn tijd ver vooruit. Hij heeft standaard een batterij van 625 wattuur. Optioneel kan er nog een batterij van 500 wattuur bij voor een extra grote actieradius. De Nº1 schakelt automatisch lichter of zwaarder dankzij de Enviolo AutomatiQ-naaf. Het enige wat fietsers moeten doen, is een gewenst aantal trapomwentelingen instellen via de display.

De Nº1 is connected en voorzien van de nieuwste anti-diefstaltechnologie. Hij beschikt over een module die verbinding kan maken met het internet. De module staat in contact met de Gazelle Connect app op de smartphone van de eigenaar. In de app is bijvoorbeeld te lezen hoeveel kilometer de fietser nog kan rijden per ondersteuningsniveau. Ook meldt de app zogeheten points of interest. Innovatief snufje is de startonderbreker. Die blokkeert de ondersteuning na melding van diefstal of na sabotage van de ingebouwde module. Aan de hand van de GPS-chip is de Nº1 op afstand te volgen.

Uitmuntend design

Gazelle is trots op het winnen van beide iF Design Awards. Deze competitie, een initiatief van iF International Forum Design GmbH, is wereldberoemd. Al 67 jaar lang wordt de iF Design Award erkend als een keurmerk van hoge kwaliteit en uitmuntend design. Dit jaar beoordeelde de vakjury met onafhankelijke experts bijna tienduizend inschrijvingen uit 52 landen.