Dieren,
26
november
2015
|
13:52
Europe/Amsterdam

Gazelle wil gebruik smartphone onder fietsers afremmen

  • Jaarlijks doden en gewonden door gebruik van smartphone in verkeer
  • Gazelle vindt het belangrijk kinderen vanaf jongs af aan goed, fietsveilig gedrag aan te leren

Dieren, november 2015 – Het is één van de grootste ergernissen onder medeweggebruikers: fietsers die onderweg whatsappen, bellen of sms’en. Hoewel het gebruik van de smartphone officieel is toegestaan, roept Koninklijke Gazelle fietsers op om onderweg vooral op de weg te letten in plaats van op het scherm van de telefoon. Op die manier komt de veiligheid niet of minder snel in het geding. Voorlichting op scholen lijkt noodzakelijk.

Jaarlijks zijn er tientallen doden en honderden gewonden te betreuren door het gebruik van een mobieltje in het verkeer. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Met name de combinatie van fietsen en whatsappen is een gevaarlijke. Waar de bellende fietser vaak nog wel om zich heen kijkt, is de fietser bij het whatsappen en sms’en vooral bezig met de ingevoerde en ontvangen berichten op het scherm.

Bewustwording onder jeugd
Het gebruik van de smartphone raakt steeds meer ingeburgerd. Inmiddels heeft 81 procent van de Nederlanders van 18 tot 80 jaar een smartphone. Met name jongeren hebben er een (95 procent), maar ook steeds meer 65-plussers (54 procent). De smartphone heeft prachtige functionaliteiten, dat vooropgesteld, maar kan ook afleiden in het verkeer. Dat moet hoe dan ook voorkomen worden, vindt Gazelle. Er ligt ook een taak voor dealers om fietsers op veiligheid te wijzen.Gazelle juicht het toe dat de jeugd op basisscholen bewust wordt gemaakt van het probleem en de mogelijke gevolgen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) komt met een lespakket. “Whatsappen op de fiets lijkt inmiddels de normaalste zaak van de wereld, maar dat zou niet moeten mogen”, zegt Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle. “Het beste is om de allerjongsten bewust te maken en direct goed gedrag aan te leren. Dat is gemakkelijker dan dat je het mensen achteraf moet afleren.”