Dieren,
06
november
2015
|
12:30
Europe/Amsterdam

Gazelle wil dat e-bikers met vertrouwd gevoel op pad gaan

Gazelle wil dat e-bikers met vertrouwd gevoel op pad gaan

  • Gazelle raadt e-bikers aan om gebruik te maken van cursusaanbod
  • Helmplicht e-bike onnodige belemmering voor gebruik
  • Keuze voor een valhelm laat Gazelle over aan de e-bikers zelf

Dieren, 6 november 2015 – Koninklijke Gazelle wil dat e-bikers goed voorbereid de weg op gaan om te voorkomen dat zich valpartijen voordoen. Mensen met een e-bike die vooraf een testrit maken en een cursus volgen, gaan met een vertrouwder gevoel de weg op. De fietsfabrikant uit Dieren denkt dat een helmplicht voor de e-bike een onnodige belemmering zal zijn voor het gebruik ervan. Het dragen van een fietshelm kan onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld bij het gebruik van een speedbike, wel degelijk bijdragen aan de verkeersveiligheid van de fietser. In beide gevallen wil Gazelle wil de keuze voor een helm aan de gebruikers zelf laten.

Steeds meer mensen ontdekken de elektrische fiets. In Nederland rijden er al meer dan een miljoen rond. Een kwart is afkomstig van Gazelle. De verwachting is dat de elektrische fiets de komende jaren nog verder in populariteit zal toenemen. Met de sterke opmars van de e-bike (ondersteuning tot 25 kilometer per uur) en de speedbike (ondersteuning tot 45 kilometer per uur) wordt het drukker op fietspaden en nemen de snelheidsverschillen tegelijkertijd toe. Dat vraagt om een goede, gebruiksvriendelijke infrastructuur en (e-)fietsers die voorbereid op pad gaan.

Goed voorbereid op pad
De gemiddelde e-biker wordt weliswaar steeds jonger, maar de 55-plussers zijn nog altijd het sterkst vertegenwoordigd onder de e-bikers. Deze groep is doorgaans iets kwetsbaarder. “Het is belangrijk dat e-bikers, jong en oud, met een vertrouwd gevoel op de e-bike stappen. In het Experience Center in Amersfoort hebben wij een groot testparcours waar mensen voor aanschaf kunnen ervaren hoe het is om op een elektrische fiets te rijden. Onze experts daar geven ook tips en adviezen mee. We willen niets liever dan een veilig fietsklimaat”, zegt Ferdi Ertekin van Gazelle. Er zijn in het land doorlopend tal van workshops, cursussen en e-bikedagen. Onder meer de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland is hierin actief en ook zijn het de tweewielerzaken uit het uitgestrekte Gazelle-dealernetwerk die zeer regelmatig testdagen met e-bikes organiseren. Ertekin: “We juichen het toe dat mensen die zich op de aanschaf van een e-bike oriënteren deelnemen aan zulke cursussen. Zo blijven zij onderweg de baas over hun e-bike.”