Dieren,
08
oktober
2020
|
09:30
Europe/Amsterdam

Gazelle plaatst eerste e-bikehub bij Tricorp Businesscenter

Samenvatting
  • Oosterhouts bedrijventerrein krijgt moderne hub met elektrische deelfietsen
  • Hub speelt in op toekomstige deeleconomie

De eerste Gazelle Hub is een feit. In het Brabantse Oosterhout heeft Tricorp Businesscenter als eerste in Nederland een dergelijk systeem met elektrische deelfietsen geopend. De ruim negentig ondernemers kunnen hiervan gebruikmaken, later gevolgd door omwonenden. Gazelle verwacht samen met haar partner Movelo snel meer bedrijventerreinen van dit soort hubs te kunnen voorzien.

Bij de entree van het Tricorp Businesscenter staat sinds kort een overkapte parking met connected e-bikes van het Ultimate-model Gazelle. De ruim driehonderd werknemers kunnen via een meertalige app een fiets reserveren en deze vervolgens gebruiken. Bijvoorbeeld voor een klantbezoek of een snelle boodschap in de stad. Het voordeel voor de bedrijven is dat zij geen kostbare tijd verspillen aan verkeersopstoppingen of het zoeken naar (betaalde) parkeerruimte. Bovendien dragen zij een steentje bij aan het milieu. Bij pech kunnen gebruikers vertrouwen op de ondersteuning van FietsNed. Zij kunnen altijd door.

Van bezit naar gebruik

Eigenaar Arthur Robbesom van Tricorp Businesscenter: “Ons complex ondergaat een transformatie: we werken toe naar een terrein dat wonen en werken combineert, en dat op een duurzame, toekomstbestendige manier. De huizen met twee auto’s voor de deur en bedrijventerreinen met honderden parkeerplaatsen hebben hun langste tijd inmiddels wel gehad. We staan aan de vooravond van de deeleconomie, waarbij het veel meer draait om gebruik van een fiets in plaats van bezit. Eén druk op de smartphoneknop en je hebt het vervoer dat je wilt. Met de Gazelle Hub en deelauto van Greenwheels geven we de deeleconomie een impuls.”

Betrouwbaar

Tricorp Businesscenter heeft bewust voor de Hub van Gazelle gekozen. “We hoorden van de toekomstvisie op duurzame mobiliteit van Gazelle. Die sprak ons als idealisten heel erg aan”, zegt Han Nieuwesteeg van Tricorp Businesscenter. “Als je je ondernemers faciliteert met een deelsysteem, moet je er zeker van zijn dat het kwalitatief goed en dus betrouwbaar is. Ik dacht bij Gazelle meteen terug aan mijn Gazelle Impala: die heb ik in 1981 gekocht en daar rijd ik nu nog steeds op. Vrijwel alle originele onderdelen zitten er nog op.”

Wijkzustergevoel

Vele ondernemers zijn inmiddels enthousiast over het systeem. “We waren van plan om zelf een bedrijfsfiets aan te schaffen, totdat we hoorden van de Gazelle Hub”, zegt Corry Koevoet van Uitvaartzorg Drimmelen. “Onze drukker zit in het centrum. Daar kunnen we nu gemakkelijker naartoe. Wat ook gebeurt is dat we gezinnen in Oosterhout per fiets bezoeken. Bijvoorbeeld als iemand thuis is opgebaard en we even langsgaan om te zien hoe het gaat. We komen dan met de fiets voorgereden, wat een soort wijkzustergevoel geeft. De e-bikes maken de rit voor onze medewerkers erg comfortabel.”

Ook voor omwonenden

De huurders van Tricorp Businesscenter huren de e-bikes voor 2 euro per uur, 6 euro per halve dag of 10 euro per dag. Allemaal hebben ze inmiddels gratis credits gekregen, zodat ze een eerste testrit kunnen maken. De bedoeling is dat op termijn ook omwonenden van Tricorp Businesscenter profiteren van de Gazelle Hub. Nieuwesteeg: “In het weekend staan de e-bikes in principe stil. We willen het systeem op zulke momenten voor onze buren benutten. De Gazelle Hub heeft daarmee niet alleen een idealistisch motief, het is ook een manier om ons bedrijventerrein wat extraverter te maken.”