Dieren,
29
augustus
2015
|
15:31
Europe/Amsterdam

Gazelle-liefhebbers lopen warm voor klassieke fietsparade

  • Zondag 6 september (11.00 – 12.30 uur) trekt een stoet klassieke Gazelle-fietsen en voertuigen van Velp naar Dieren

  • Ruim honderd deelnemers hebben zich ingeschreven

Dieren, 29 augustus 2015 – Historie, heden en toekomst kruisen elkaar bij Koninklijke Gazelle op zondag 6 september. Zeker meer dan honderd oude, klassieke Gazelle-fietsen trekken mee in een lange stoet van Velp naar het gloednieuwe Innovation & Production Center in Dieren. Wie zelf ook een Gazelle-model heeft dat minstens 25 jaar oud is en wil aansluiten, kan zich nog tot en met maandag 31 augustus (17.00 uur) per e-mail aanmelden: info@velpschecourant.nl (vermeld naam, adres en telefoonnummer).

De eerste oproep aan Gazelle-liefhebbers heeft de stoutste verwachtingen overtroffen. Al meer dan honderd eigenaren van een klassieke fiets, brommer of motor van Gazelle hebben zich aangemeld om aan te sluiten in de stoet met nostalgische Gazelle-modellen. Een bijzondere registratie komt uit België: een groepje liefhebbers met vooral unieke racefietsen uit de jaren ’70 sluit aan in de lange stoet. De andere deelnemers die zich tot dusver hebben aangemeld komen uit alle windstreken van Nederland. De oudste fiets die tot dusver is geregistreerd stamt uit het bouwjaar 1928, de jongste uit 1991.

Imposant Gazelle-museum

De eigenaren keren met hun klassieke parels terug naar de plek waar deze ooit werden geproduceerd: de fabriek in Dieren. De berijders verzamelen zich vanaf 10.00 uur bij station Velp, stappen omstreeks 11.00 uur op en komen tegen 12.30 uur bij de fabriek van Gazelle aan. Aansluitend aan de parade met historische fietsen is er voldoende gelegenheid om de gloednieuwe Gazelle-fabriek te bezoeken. In de tussentijd staan de klassieke en antieke Gazelle-fietsen op volgorde van bouwjaar opgesteld op het fabrieksterrein. Zo ontstaat een fraai en imposant Gazelle-museum dat het meer dan waard is om te bewonderen.Gazelle heeft bij deze actie en oproep opnieuw gemerkt hoe sterk de band is die mensen met het fietsmerk hebben. Deelnemers aan de klassieke tocht stuurden niet alleen hun naam en beschrijving van de fiets in, maar deelden eveneens vaak zeer persoonlijke verhalen. In overleg met sommige geregistreerden is besloten om deze verhalen en beschrijvingen op informatiekaarten te presenteren. Sommige mensen zegden eveneens toe in bijpassende (retro)kleding mee te rijden. Gazelle dankt alle betrokkenen die de parade op 6 september mogelijk maken, in het bijzonder leden van Vereniging De Oude Fiets.

Tijden klassieke fietstocht (geschat)
- 10.00 – 11.00 uur: verzamelen station Velp (hoek Stationsplein en AG Hofkeslaan)
- 11.00 uur: vertrek naar Dieren
- 11.15 uur: passage Dorpsstraat Rheden
- 11.35 uur: passage Hoofdstraat De Steeg
- 12.00 uur: passage Binnenweg Ellecom
- 12.20 uur: binnenkomst in Gazelles Dieren
- 12.30 uur: aankomst Innovation & Production Center