Dieren,
08
december
2020
|
15:28
Europe/Amsterdam

Gazelle helemaal ‘bij de tijd’

Samenvatting

Hoe modern de huidige Gazelle-fabriek ook is, er zijn binnen en buiten nog genoeg zaken die herinneren aan de begintijd (1902). Dat geldt onder meer voor de historische voorgevel aan de zijde van de Wilhelminaweg. Afgelopen maandag is de gevel daar voorzien van een nieuwe klok in oude stijl.

Decennialang was de voorgevel van de Gazelle-fabriek uitgerust met een klok. Waarschijnlijk hing de eerste er in 1924, het jaar waarin de fabriek grootscheeps werd verbouwd. In die tijd was een dergelijke klok zeer welkom in Dieren, want lang niet iedereen beschikte over een zak- of polshorloge. Laat staan dat de tijd op de smartphone viel af te lezen. Kerkklokken en klokken op gebouwen vervulden een belangrijke rol om toch ‘bij de tijd’ te zijn.In de loop der jaren is de klok een aantal keren vervangen, zo blijkt uit de archieven van Gazelle. Ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard (op 7 januari 1937) werd de fabriek feestelijk aangekleed. Ook de voorgevel, ter hoogte van de klok met witte wijzerplaat, kreeg de nodige versieringen. Andere documenten laten zien dat deze klok jaren later is vernieuwd.

Betrouwbare klok in oude stijl

Begin jaren negentig is de laatst aangebrachte klok weggehaald toen er groot onderhoud werd gedaan aan de voorgevel ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum. Sindsdien was er een lege ruimte op de historische voorgevel. Gazelle heeft ervoor gekozen om hier wat aan te doen en om op een moderne manier terug te grijpen naar vroeger: met de plaatsing van een gloednieuwe, goed functionerende klok in de kenmerkende oude stijl van weleer. Zo past die perfect bij de uitstraling van de gevel.