Dieren,
25
augustus
2015
|
18:00
Europe/Amsterdam

Gazelle gaat voor hoge kwaliteitsstandaard met nieuwe testbaan

  • Locoburgemeester Olland van de gemeente Rheden opent buitenbaan

  • Gazelle wil zeker zijn van goede kwaliteit, vóórdat een fiets het Innovation & Production Center verlaat

Dieren, 25 augustus – Koninklijke Gazelle stelt alles in het werk voor een zo hoog mogelijke kwaliteit van haar fietsen. Om ook in de praktijk de proef op de som te kunnen nemen, heeft Gazelle speciaal een buitentestbaan aangelegd. Deze ligt pal naast het Innovation & Production Center. Locoburgemeester Nicole Olland van de gemeente Rheden had de eer om de testbaan te openen. Dat deed ze in stijl: op een PUUR_NL, de nieuwe, in het oog springende transportfiets van Gazelle.

Het zijn straks de medewerkers van Gazelle die gebruikmaken van het testcircuit. Van de engineers en kwaliteitsmedewerkers tot aan de serviceverleners en kwaliteitscontroleurs. De testbaan is bedoeld om speciale onderdelen en nieuwe fietsen na assemblage aan een stevige praktijktest te onderwerpen. Een fiets moet immers prettig sturen, goed remmen, tegen een heuveltje op kunnen rijden, zo min mogelijk geluid produceren en in balans blijven. Ook de prototypes die vers van de band rollen, kunnen op de testbaan voor het eerst in de praktijk getoetst worden.De medewerkers van Gazelle willen een zo goed mogelijke indruk krijgen van het materiaal vóórdat het op de markt verschijnt. Zij bootsen op de testbaan een zo veelzijdig mogelijke fietstocht na met allerlei hindernissen. In het circuit zijn onder meer klinkers en extreme hobbels verwerkt. Daarnaast zitten er twee korte bochten in de ronde die uitwijzen of je met lage snelheid in goede balans door de bocht komt. Je wordt daar gedwongen hard te remmen. Een heuveltje maakt duidelijk of de fiets prettig op glooiend terrein rijdt. Op dat deel wordt straks vanuit stilstand opgetrokken.

Controles in testlab
De fietstest op de testbaan volgt, nadat er in de fabriek en het testlab al heel wat kwaliteitscontroles zijn uitgevoerd. Om een indruk te geven: er is in de fabriek een triltestbank om te zien of onderdelen los raken, in een zoutsproeibad test Gazelle de corrosiebestendigheid van compleet gemonteerde fietsen en in bassins kunnen experts specifieke onderdelen onder druk nagaan op waterdichtheid. Denk daarbij aan een accu, lamp of display. Met de frametestbank wil Gazelle garanderen dat een frame zeker tien jaar meegaat, een UV-kast moet uitsluiten dat onderdelen in de zon niet of nauwelijks verkleuren en een rollertester gaat de effectieve werking van de aandrijving na. Deze checks zijn slechts enkele uit de lange reeks van kwaliteitscontroles.

ISO-4210 testbank
Deze testbank test door middel van de maximaal toelaatbare belasting, de volledige fiets door middel van losse gewichten. Ook worden de wielen getest op een speciale rollerbank met hobbels.

Openingsrit op PUUR_NL
Locoburgemeester Nicole Olland van de gemeente Rheden (daartoe behoort Dieren) mocht als eerste een rit maken op de buitenbaan. Dat deed ze op een fraaie, stijlvolle PUUR_NL, de nieuwste transportfiets van Gazelle die volgend seizoen voor consumenten op de markt wordt gebracht. Deze robuuste fiets met heavy duty uitstraling is met combineert een stoere uitstraling met gebruiksgemak.