Dieren,
16
december
2015
|
13:22
Europe/Amsterdam

Gazelle: fietsers wachten straks nooit meer voor rood licht

  • Gazelle voorziet toekomst met slimme fietssystemen die afstappen voor een rood verkeerslicht tot het verleden laten behoren
  • Met The Light Companion staan fietsverkeerslichten altijd op groen
  • De oplossing voor dichtslibbende steden ligt bij de fiets

Dieren, december – Het is één van de grootste ergernissen onder werknemers die fietsend van en naar kantoor reizen: stoppen en stilstaan voor het rode verkeerslicht in de stad. The Light Companion, het eerste persoonlijke verkeerslicht voor fietsers ter wereld, is daarom een uitstekende innovatie. Ze vergroten de populariteit van de fiets.

De fiets is nu al een sterke pion in het woon-werkverkeer en kan nog belangrijker worden. Een kwart van werkend Nederland gaat tegenwoordig per fiets naar het werk en meer dan 60 procent van de Nederlanders woont binnen 15 kilometer van het werk. Die afstand is met een snelle, comfortabele e-bike snel overbrugd. Voorwaarde is wel dat er een goede verkeersdoorstroming is. E-bikende forenzen die tot voor kort nog gebruikmaakten van een auto willen zeker geen stremmingen en oponthoud.

Licht op groen
The Light Companion is een systeem van Springlab waarmee fietsers altijd het groene licht halen. Het bestaat uit een groen lichtspoor naast het fietspad dat de gewenste snelheid aangeeft op weg naar het volgende verkeerslicht. Het concept zorgt ervoor dat fietsers in groepen bij het kruispunt aankomen en als geheel door kunnen trappen. Zo wordt de verkeersdoorstroming optimaal en is stoppen niet meer nodig. Er is inmiddels getest in de Utrechtse binnenstad. Binnenkort volgen de resultaten. Als het betaalbaar en succesvol is, wil de gemeente ‘de groene golf’ invoeren.“We vinden dit prachtig en zien dat ook op andere plaatsen met soortgelijke systemen wordt getest. In Denemarken, bijvoorbeeld, loopt een experiment met chips in het wiel. Die laten het verkeerslicht automatisch op groen springen als een fietser een kruispunt nadert”, zegt Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle. “Met de toenemende verkeerscongestie ligt de oplossing bij de fiets. Gazelle voorspelt een innovatieve toekomst, bestaande uit snelle fiets- en e-bikepaden met slimme, connected fietsen die communiceren met verkeersregelsystemen en zorgen voor een soepele doorstroming. Wij dragen graag bij aan de ontwikkeling.”