Dieren,
14
mei
2017
|
10:35
Europe/Amsterdam

Gazelle-fietsers op jacht naar wereldrecord

  • Zaterdag 10 juni proberen fietsers de langste stoet met klassieke fietsen ooit te vormen
  • Online inschrijving voor Guinness World Record-poging geopend

Dieren, 14 mei 2017 – Gazelle doet op zaterdag 10 juni een poging om een Guinness World Record te vestigen. De fabrikant en haar fietsers streven naar de langste parade van klassieke fietsen ooit. De verwachting is dat honderden mensen met fietsen van dertig jaar of ouder bij elkaar komen. Inmiddels is de online inschrijving voor de recordpoging geopend. Mensen kunnen zich eenvoudig aanmelden door hun naam en contactgegevens achter te laten.

De hoop is dat er honderden fietsers deelnemen aan de recordpoging. “Het maakt niet uit van welk merk de fietsen zijn, maar het is onze wens dat er extra veel Gazelles zijn. Stadsfietsen, omafietsen, toerfietsen en natuurlijk Champion Mondials, want de recordpoging is onderdeel van het Champion Mondial Festival”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle. “Voorwaarde voor deelname is dat de fiets ten minste dertig jaar oud is. Voorafgaand aan de recordpoging wordt dit gecontroleerd.”

Deelnemers maken een lus van 4,6 kilometer door Dieren. Ertekin: “De bedoeling is dat we samen één lange sliert maken. Er mogen geen gaten vallen; de maximale afstand tussen fietsen mag hooguit twee fietslengtes zijn. Dat is één van de eisen die Guinness World Records stelt. Er zijn twee onafhankelijke getuigen die erop toezien dat alles volgens de regels verloopt: een notaris en een fietsexpert, die aan de hand van framenummers kan zien of de fietsen oud genoeg zijn.”

Champion Mondial Festival
De recordpoging vindt plaats tijdens het Champion Mondial Festival (10 juni). Dit event, vernoemd naar Gazelles racefiets van weleer, wordt gehouden ter ere van het 125-jarig bestaan van Gazelle. Het festivalterrein bij het Innovation & Production Center (Wilhelminaweg, Dieren) opent om 11 uur. Er is van alles te beleven: er zijn retroritten met vintage fietsen waaraan iedereen kan deelnemen, er is entertainment voor het hele gezin en bezoekers kunnen proeven van (streek)lekkernijen. ’s Middags (15 uur) verzamelen de recordjagers. Om 15.30 uur tellen toezichthouders het aantal deelnemers en om 16 uur start de Guinness World Record-poging. Een uur later is bekend of de poging is geslaagd.