Dieren,
17
februari
2016
|
18:32
Europe/Amsterdam

Gazelle: bereid wegen voor op ‘invasie’ speed pedelecs

Samenvatting
  • Speed pedelec krijgt duidelijke plek in het verkeer
  • Gazelle is blij met duidelijke regelgeving, maar vindt de komst van, ‘speed pedelec-vriendelijke’ infrastructuur minstens zo belangrijk
  • Gazelle: geen integraalhelm, maar veilig alternatief

Dieren, 17 februari – Het ‘grote omkatten’ kan bijna beginnen. Tussen 1 juli 2016 en 1 januari 2017 moeten alle blauwe kentekenplaten van de snelle speed pedelec worden vervangen en komt er gratis een gele voor in de plaats, stelt de RDW in een brief. Met deze actie komt er na lang getouwtrek eindelijk duidelijkheid en erkenning voor de snelfietsers met een speed pedelec. Maar voor Koninkijke Gazelle gaat dat nog niet ver genoeg: de speed pedelec wordt pas een écht volwaardig type fiets als er ook specifieke infrastructuur voor komt.

De populariteit van de speed pedelec neemt een enorme vlucht. Dat is niet vreemd. Waar de ondersteuning bij de gewone e-bike stopt bij 25 kilometer per uur, gaan speed pedelecs door tot 45 kilometer per uur. Met name voor forenzen die wat verder van en naar kantoor reizen (15 tot 40 kilometer) is de snellere speed pedelec een ideaal, duurzaam en volwaardig alternatief voor de auto. De snelfietsers dragen uit veiligheidsoverwegingen een helm. Als het aan Gazelle ligt wordt niet de integraalhelm verplicht, maar komt er een veilige helm op de markt die tussen de traditionele fiets- en brommerhelm zit.

Duidelijke regels zijn pas begin
“De speed pedelec is een betrekkelijk nieuw fenomeen waarvan we de komende jaren heel veel gaan horen. Deze razendsnelle e-bike biedt een oplossing voor lastige mobiliteitsvraagstukken. Denk aan verkeersopstoppingen en milieu-issues”, zegt Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle. “Het is fijn dat er nu duidelijke regels zijn voor de speed pedelec. Alleen is dit wat ons betreft slechts een begin. Wij zijn pas echt tevreden als toekomstgericht wordt gehandeld. Met highways, bruggen en paden die speciaal zijn berekend op speed pedelecs bereiken we wat we willen en moeten bereiken: duurzame mobiliteit zonder oponthoud.”