Dieren,
05
januari
2017
|
22:40
Europe/Amsterdam

Gazelle begint 125ste verjaardag met presentatie jubileumboek

  • Donderdag is Gazelles jubileumjaar officieel begonnen met de presentatie van Gazelle rijwielen, 125 jaar fietsen
  • Gazelle staat in 2017 met verschillende activiteiten stil bij haar jubileum

Dieren, 5 januari – Gazelle heeft in 2017 een bijzondere mijlpaal te vieren: Nederlands oudste fietsfabrikant bestaat 125 jaar. Met de uitreiking van het jubileumboek Gazelle rijwielen, 125 jaar fietsen zijn de festiviteiten donderdag officieel begonnen. CEO Huub Lamers van Gazelle nam het eerste exemplaar in ontvangst. Gazelle staat het komende jaar op verschillende momenten stil bij haar 125ste verjaardag.

Willem Kölling stond in 1892 aan de wieg van de rijwielhandel die later bekend zou komen te staan als Gazelle. De boekschrijvers, leden van vereniging De Oude Fiets, ontdekten dat de merknaam Gazelle al in 1900 werd gebruikt. Dat is eerder dan tot dusver werd aangenomen. Al in 1932 kwam Gazelle met een elektrische fiets.

Feestjaar vol activiteiten
De overhandiging van het eerste exemplaar is het begin van een jaar vol feestelijkheden en activiteiten. Gazelle presenteert in 2017 diverse limited editions en gaat met medewerkers belangeloos afgedankte fietsen opknappen voor goede doelen. Daarnaast houdt de fietsfabrikant voor geoefende fietsers een 125 uur durende challenge met racefietsen en zet ze één van de meest iconische modellen uit de Gazelle-historie nog eens in de spotlights: de Champion Mondial.

Voor fietsliefhebbers is 2017 sowieso een bijzonder jaar. In juni is het precies tweehonderd jaar geleden dat Karl Drais de eerste publieke rit op een loopfiets maakte. De fiets viert in 2017 dus haar tweehonderdjarig bestaan.

Gazelle rijwielen, 125 jaar fietsen is verkrijgbaar bij Boekhandel Dieren, nationaal fietsmuseum Velorama in Nijmegen, Boekhandel Jansen & De Feijter in Velp en Boek en Buro in Doesburg. Daarnaast is de jubileumuitgave te bestellen via de website van vereniging De Oude Fiets: www.oudefiets.nl. Het rijkelijk geïllustreerde boekwerk kost 9,50 euro.