Dieren,
01
september
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Futuristisch: een fietspad dat reflecteert

Fietsers in het Vlaamse Dendermonde knipperen ongetwijfeld twee keer met hun ogen als zij over het vernieuwde fietspad in de stad rijden: daar ligt sinds deze week een fietsstrook in appelblauwzeegroen. Het fietspad in deze opvallende kleur reflecteert en dat vergroot de veiligheid. Althans, dat is de theorie. De praktijktest in Dendermonde moet uitwijzen of dat ook daadwerkelijk zo is.

De reflectie is afkomstig van de glaskristallen in de verf. In tegenstelling tot de meeste wegmarkeringen liggen de meeste glasparels er niet op, maar zit deze in de verf verwerkt. Zo slijten ze minder gemakkelijk als het autoverkeer erover rijdt en blijft het pad ruw, wat valpartijen helpt voorkomen. Met het reflecterende licht van auto- en fietslampen of straatverlichting weten weggebruikers dat ze alert moeten zijn voor de ‘zwakkere’ verkeersdeelnemers op bijvoorbeeld een fiets of e-bike.

En waarom die appelblauwzeegroene kleur? Die is niet gekozen om de mooiigheid, maar omdat het oog die kleur in slechte lichtomstandigheden goed waarneemt. De okerkleurige stroken zijn ’s nachts moeilijker te zien, zo weten de lokale bestuurders die hun goedkeuring hebben gegeven aan het plan. Zij hebben hun inspiratie ontleend aan een soortgelijk reflecterend fietspad in Polen. Nu is het nog een kwestie van wennen aan de in het oog springende kleur van het fietspad.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.