Dieren,
16
november
2015
|
08:30
Europe/Amsterdam

Forenzen met e-bike zijn voordeliger uit

  • Verbruikskosten bij e-bikes liggen fors lager in vergelijking met brandstofkosten van een auto.
  • Gazelle maakt e-biken naar het werk financieel aantrekkelijk met Het Nieuwe Fietsplan.

Dieren – Steeds meer mensen kiezen voor de elektrische fiets. Alleen al in 2014 hebben in Nederland meer dan 220.000 nieuwe e-bikes hun weg gevonden naar een eigenaar. Een kwart daarvan is afkomstig uit de fabriek van Koninklijke Gazelle. De keuze voor de populaire e-bike is te verklaren: dit type fiets is duurzaam, houdt mensen fit en voorkomt dat gebruikers uitgeblust de plaats van bestemming bereiken. Gazelle heeft in kaart gebracht dat mensen met een e-bike, vaak forenzen, bovendien fors geld besparen.

De verbruikskosten van een doorsnee familieauto met een benzinemotor (verbruik: 1 liter per 23 kilometer) liggen doorgaans op 6 cent per kilometer, exclusief afschrijving, onderhoud, verzekering en belasting. De ‘brandstof’ van een e-bike is beduidend goedkoper. Gazelle heeft onder meer e-bikes met degelijke middenmotoren van Bosch. Het opladen van een accu (400 wattuur) duurt ongeveer 3,5 uur en kost minder dan 10 cent per keer. Afhankelijk van de gekozen ondersteuningsmodus en de weersomstandigheden heeft een middenmotor van Bosch een actieradius van ongeveer 130 kilometer (Active Line, ecomodus). Het voordeel voor de e-bike is nóg groter als naast de energie ook aspecten als afschrijving, onderhoud en verzekering meegewogen worden.

Steeds meer mensen ontdekken wat de voordelen van de elektrische fiets zijn ten opzichte van andere vervoersmiddelen. Jong en oud tonen interesse in de populaire e-bike”, zegt Ferdi Ertekin van Gazelle. “Het zijn op dit moment vooral de forenzen die in grote getale overstappen. Met de elektrische fiets hebben zij geen last van files en zien zij kans om dankzij de ondersteuning iets langere afstanden af te leggen. Circa 30 procent van de Nederlandse werknemers woont op 5 tot 15 kilometer van het werk. Voor al deze mensen is de e-bike een perfect middel om van en naar het werk te gaan. Zij komen na een ochtendrit fit op kantoor aan, zonder bezweet of vermoeid te zijn.”

Gazelle bevordert e-bikegebruik
Gazelle stimuleert het gebruik van de e-bike op meerdere manieren. Onder meer door het aanbod uit te breiden met vernieuwende modellen als de CityZen Speed. Laatstgenoemde is een speed pedelec die ondersteuning biedt tot 45 kilometer per uur en daarmee nog meer geschikt is voor forenzen. Daarnaast bevordert Gazelle het e-bikegebruik met Het Nieuwe Fietsplan, een campagne die wijst op de mogelijkheden voor aanschaf van een fiets van de zaak. Een werkgever mag een kilometervergoeding van 19 cent geven en hij kan een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een fiets. Het is mogelijk de lening terug te betalen met de kilometervergoeding.