Dieren,
06
juli
2018
|
15:21
Europe/Amsterdam

Fietsroute: trap door dorpen langs de Noordzeekust

 

Wat als de weersomstandigheden buitengewoon zomers zijn? Dan trekken we massaal naar de kust en pakken we een terrasje of rollen we de badlakens uit in het zand. En fietsers? Die gaan er net zo graag naartoe voor een rit langs de kustlijn. Het zicht over de duinen is mooi en het briesje dat vanaf zee in de snoet blaast, is zeker op tropische dagen meer dan welkom. Onze suggestie voor een fietsroute dicht bij zee: ga met de fiets of e-bike naar de gemeente Bergen.

Je fietst in deze ronde door tal van kleine, lieflijke dorpen. Eén daarvan is Groet. Ga hier zeker even naar het witte kerkje van Groet, want deze plek biedt je een uitkijkpunt over alle landschappen die Noord-Holland rijk is. Er is zicht op onder meer de dijk, zee, duinen en polder. Het kerkje (Nederlands Hervormde kerk), dat gebouwd is op een terp, is nog altijd in gebruik. Samen met de toren is het gebouw sinds 1972 erkend en beschermd als rijksmonument.

Groet heeft nog wel meer te bieden, zoals het kleinste en oudste raadhuisje van Nederland. Maar vergeet zeker ook niet om de andere dorpen op deze fietsroute aan te doen. Parkeer de fiets bijvoorbeeld in Bergen, dat bekend staat als artistiek dorp. Wist je van het bestaan van de Bergense School? Dat is een stroming in de Nederlandse schilderskunst (1915 – 1925). De kunstenaars, onder wie Charley Toorop en Thé Lau (de opa van de wijlen muzikant) woonden en werkten in of dicht bij Bergen. Er zijn nog verwijzingen naar het kunstverleden te vinden.

Praktische informatie over de route

  • Totale afstand: 34,74 kilometer
  • Begin- en eindpunt: Van der Wijckplein 16, 1865 AP Bergen aan Zee
  • Volgorde knooppunten: 8 (4,5 kilometer), 7 (1,7 kilometer), 49 (0,9 kilometer), 48 (4,3 kilometer), 47 (2,9 kilometer), 21 (2,9 kilometer), 73 (3,6 kilometer), 22 (4,7 kilometer), 20 (3,8 kilometer), 46 (5,7 kilometer), 8