Dieren,
27
juli
2018
|
08:55
Europe/Amsterdam

Fietsroute: op zoek naar de Groningse stilte

Zin om door een minder bekend stukje Nederland te trekken? Ga dan met de e-bike of fiets naar het uiterste noorden van het land. Om precies te zijn naar Nieuwolda en Termunten in de provincie Groningen. Je rijdt er door een waanzinnig natuurgebied met een overvloed aan trekvogels. Stap af en toe van de fiets en spot vogels vanuit één van de kijkhutten langs de route.

‘Er gaat niets boven Groningen’. Het is één van de meest herkenbare slogans uit een toeristische promotiecampagne van het afgelopen decennium. En bovendien een heel treffende dankzij de dubbele betekenis. Enerzijds gaat hij in op het gevoel dat Groningen, voor de meeste Nederlanders niet naast de deur gelegen, het einde van de wereld is, hoog in het noorden van het land ‘weggestopt’. Anderzijds stelt de slogan vast dat Groningen boven aan het lijstje van iedere toerist staat. Er is simpelweg niets wat Groningen kan overtreffen.

Spot vogels en zeehonden

De fietsroute ‘Op zoek naar de Groningse stilte’ weerspiegelt die dubbele betekenis als geen ander. Je fietst hier in het noordoosten van de provincie, dicht bij de Dollard. Sinds het afsluiten van de Zuiderzee en de Lauwerszee is dit nog de enige zeearm in het Nederlandse Waddengebied. Het is de stilte die hier overheerst. Vogels als ruigpootbuizerds, slechtvalken, kluten, tureluurs, sneeuwgorsen en visdiefjes hebben het hier voor het zeggen. Niet voor niets staan er vogelkijkhutten. Met wat mazzel kun je in de Dollard zelfs zeehonden en bruinvissen zien.

Tip: wie kennis wil maken met de Dollard, kan heel goed terecht bij Buitenplaats Reidehoeve. Dit bezoekerscentrum, net onder Termunten gelegen, laat zien wat het gebied bijzonder maakt. Bovenin is een uitkijkpunt gerealiseerd. Er staat een telescoop die uitzicht geeft over Polder Breebaart en de dieren die er leven.

Praktische informatie over de route

- Totale afstand: 26 kilometer

- Begin- en eindpunt: Antoni Verburghwijk 13, 9948 PA Termunterzijl

- Volgorde knooppunten: 93 (1,4 kilometer), 91 (6,5 kilometer), 86 (1,9 kilometer), 8 (4,3 kilometer), 88 (2,4 kilometer), 90 (0,7 kilometer), 92 (2,5 kilometer), 96 (5,9 kilometer), 95 (0,4 kilometer), 93