Dieren,
09
februari
2018
|
16:20
Europe/Amsterdam

Fietsroute: Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Ooit gehoord van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt? Nee? Ga dan zeker eens met de elektrische fiets naar het Gelderse Beesd en rijd daar de gelijknamige fietsroute.

Tussen Beesd en Tricht ligt het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt waarvan de geschiedenis teruggaat naar 1129, toen er een Norbertijner abdij werd gesticht. Het landgoed werd in de loop der eeuwen geteisterd door vele overstromingen. En regelmatig richtten plunderaars hun vizier op het rijke klooster. Vreemd is dat niet, want de abdij lag op de grens tussen Gelre en Holland. Daar werd flink gestreden.

De abt hield het voor gezien, nadat de abdij in de zestiende eeuw een aantal keer behoorlijk onder handen was genomen door plunderaars en brandstichters. Het huis dat we nu nog op het landgoed zien is gebouwd op de gewelven van één van de abdijgebouwen. De familie Van Bylandt kreeg het landgoed in de jaren dertig van de achttiende eeuw in handen. Vandaag de dag bezit een nazaat van deze familie het landgoed.

Tip: het landgoed bevindt zich in de Betuwe. Fiets er in het voor- of najaar, want dan is de streek met haar vele fruitbomen op z’n mooist.

Praktische informatie over de route

  • Totale afstand: 20 kilometer
  • Begin- en eindpunt: Lingedijk 48, 4197 HC Buurmalsen
  • Volgorde knooppunten: 60 (1 kilometer), 31 (4,9 kilometer), 55 (3,2 kilometer), 32 (5,2 kilometer), 89 (2 kilometer), 62 (3,7 kilometer), 60