Dieren,
17
november
2017
|
10:29
Europe/Amsterdam

Fietsgekte: Nederland springt eruit

Nederland een echt fietsland? Jazeker! Kijk maar eens naar de nieuwste heatmap van Strava. Normaal gesproken zijn we op de wereldkaart nauwelijks waar te nemen, maar op deze plaat licht ons land fel op. Dit omdat er volop gebruik wordt gemaakt van fietspaden. Het is natuurlijk wel zaak dat we de grote fietsgekte kunnen bolwerken en dat de drukte op het fietspad niet averechts gaat werken…

Strava is een populaire app onder fietsers en lopers. Veel racefietsers gebruiken hem tijdens een training en ook zijn er recreanten en woon-werkfietsers die de app inschakelen als ze van huis gaan. De app houdt alle ritgegevens bij; onder andere hoe hard je gaat, waar je fietst, het hoogteverschil, hoeveel calorieën je verbrandt en wie er de snelste is op bepaalde fietspaden en segmenten. Je kunt van andere gebruikers zien wat ze uitvoeren.

In de heatmap zijn wereldwijd een miljard beweegactiviteiten van Strava-gebruikers opgenomen. Al die fietsritten en loopsessies samen zijn goed voor een afstand van 27 miljard kilometer en een tijdsduur van 200.000 jaar. Een relatief groot gedeelte is op paden in Nederland afgelegd. Want hoe vaker een weg gebruikt wordt, hoe feller deze oplicht in de heatmap. Om die reden staan we als Nederland zo duidelijk op de wereldkaart.

Drukte op fietspad
Het is natuurlijk een goed teken dat er veel wordt gefietst. Maar het is wel zaak dat we onze fietspaden aantrekkelijk houden. Uit onderzoek* bleek dat een kwart van alle fietsers het te druk vindt op de fietspaden. Voor 10 procent van de fietsers is het de reden om de tweewieler of e-bike te laten staan en de auto of het openbaar vervoer te nemen. 45 procent* rijdt wel eens om vanwege onveiligheid.

*Bron 1: onderzoek CROW-Fietsberaad in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat*Bron 2: Flitspeiling VVN

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.