Dieren,
18
augustus
2016
|
16:07
Europe/Amsterdam

Fietsers met speed pedelec dragen vanaf 2017 nieuwe helm

Dieren, augustus – Mensen met een speed pedelec mogen vanaf 1 januari 2017 rondrijden met een speciale speedbikehelm. Deze biedt meer bescherming dan de racefietshelm en ventileert beter dan de zwaardere bromfietshelm. De meeste helmen die nu op de markt verkrijgbaar zijn, voldoen nog niet aan de eisen van de nieuwe speedbikehelm. Naar verwachting kunnen bestaande modellen wel relatief gemakkelijk aangepast worden.

Speed pedelecs, ook wel speed bikes, zijn snelle e-bikes. Ze bieden ondersteuning tot 45 kilometer per uur en vallen volgens Europese richtlijnen in dezelfde categorie als bromfietsen. Vanaf 1 januari 2017 horen ze thuis op de weg en moeten ze een geel kentekenplaatje hebben. Even leek het erop dat ook een bromfietshelm verplicht gesteld zou worden voor speedbikers, maar dat besluit is inmiddels van de baan. De eisen aan de speciale speedbikehelm zijn nu vastgelegd in een norm.

Een speedbikehelm die voldoet aan de nieuwe norm lijkt op een fietshelm, maar kan hogere valsnelheden aan en beschermt een groter deel van het hoofd. In vergelijking met een gewone fietshelm loopt de speedbikehelm verder door bij de slaap en aan de achterkant. Hij beschermt zo kwetsbare bloedvaten, aders, zenuwen en de nek. Er zitten kleinere gaten in. Die bieden afkoeling, zonder dat het ten koste gaat van de bescherming. Een vizier voorkomt tranende ogen en hinder van insecten.

Helmfabrikanten aan zet
Het is nu aan de fabrikanten een helm te ontwikkelen die aan de nieuwe norm voldoet. De verwachting is dat helmproducenten verschillende van hun bestaande helmen vrij gemakkelijk kunnen aanpassen aan de pas afgesproken regels. Wie vanaf 1 januari met een verkeerde helm op een speed pedelec wordt gesnapt, loopt het risico een boete te krijgen. Dit kan voorkomen worden door óf een speciale speedbikehelm óf (tijdelijk) een bromfietshelm te dragen.