Dieren,
30
november
2016
|
10:03
Europe/Amsterdam

Fietsen maakt slimmer

(en andere redenen om de tweewieler te pakken)

Nederlanders wonen gemiddeld 14 kilometer bij hun werk vandaan. Met de auto een kippenstukje, op de fiets al snel zo’n 45 minuten trappen. 3 redenen waarom je tóch beter op je tweewieler kunt stappen.

Slimmer en jonger
Bewegen verhoogt de aanmaak van je hersencellen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5 procent meer hartcontractie al zorgt voor 15 procent meer hersenactiviteit. Dit positieve effect houdt daarna nog zo’n twee tot drie uur aan. Heb je een belangrijke presentatie of zware vergadering voor de boeg, dan is het dus een goed idee om daar op de fiets naartoe te gaan, ook omdat beweging korte metten maakt met stressgevoelens. Niet letterlijk natuurlijk, maar het is wetenschappelijk bewezen dat je je biologische leeftijd met maar liefst 9 jaar kunt verlagen als je drie keer per week 45 minuten fietst. Mensen die regelmatig op hun mamafiets, bakfiets of city bike stappen – of bewegen in het algemeen – lopen minder risico op overgewicht, een hoge bloeddruk, sommige vormen van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en hartritmestoornissen.

 

Het milieu
Vanuit het oogpunt van energie, duurzaamheid en milieu is de fiets een ideaal vervoersmiddel. Ga maar na: het kost weinig grondstoffen om er eentje te maken, er is geen uitstoot van schadelijke gassen, fietsen gaan lang mee en vergen weinig onderhoud. Dat geldt ook voor de elektrische fiets, want de kilometers op een e-bike zijn nog altijd vijftig keer minder milieubelastend dan die met de auto.

neurowetenschapper Brian Christie

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.