Dieren,
14
juli
2017
|
09:26
Europe/Amsterdam

Fietsbranche zamelt kwart meer accu’s in

* Gazelle, fietsbranche en Stibat hebben inzamelnetwerk voor afgedankte fietsaccu’s
* In 2016 is 140.000 kilogram aan fietsaccu’s ingezameld

Dieren, juli – De elektrische fiets is in trek. Met die toegenomen populariteit is het ook van belang dat de inzameling van afgedankte fietsaccu’s goed is geregeld. Gazelle heeft samen met de fietsbranche en Stibat (Stichting Batterijen) een inzamelnetwerk opgezet. Afgelopen jaar werd maar liefst 140.000 kilogram aan oude fietsaccu’s ingezameld. Dat is een groei van 24 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Fietsenzaken die e-bikes verkopen zijn verplicht om versleten accu’s in te nemen. Dat is zo vastgelegd in de Nederlandse wetgeving. Om dat op een goede manier te doen staan er onder andere bij ongeveer 1.250 fietsverkooppunten inzameltonnen van Stibat. Als deze vol zitten, maakt de fietsdealer daar melding van bij Stibat. Zij haalt de accu’s op waarna deze ‘afdankertjes’ via een sorteercentrum naar gecertificeerde recyclers in heel Europa gaan.

Schaarse materialen
“De accu die we het meest gebruiken is de lithium-ion, een krachtige batterij. De verwerking daarvan moet logischerwijs aan strenge regels voldoen en dus is het ook zaak dat we de inzameling op een veilige, verantwoorde manier regelen”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle. “Door te recyclen kunnen we metalen en schaarse materialen uit de accu’s halen en hergebruiken. Dat is een duurzame aanpak die we als Gazelle belangrijk vinden.”

* bron: Stibat