Dieren,
02
juni
2017
|
08:25
Europe/Amsterdam

Elektrische fiets vergroot bereikbaarheid Groningen

Weg uit de files in de ochtend- en avondspits en in plaats daarvan genieten op de fiets. Steeds meer forenzen kiezen hiervoor. Puur omdat ze de ongemakken van het woon-werkverkeer met de auto beu zijn en het voor hen telkens iets aantrekkelijker wordt gemaakt om te fietsen. Met de nieuwste e-bikes gaat de woon-werkrit een stuk gemakkelijker en bovendien investeert de overheid enorm in het verbeteren van het fietsnetwerk. Onder andere in Groningen, waar het beleid volgens onderzoek z’n vruchten afwerpt.

Onderzoekers berekenden van elk wegvak en fietspad rond Groningen de reistijd naar hartje stad. Wat blijkt: de straal van dertig minuten fietsafstand met de e-bike en snellere speed pedelec rond Groningen is groter dan ooit tevoren. Vanuit plaatsen als Bedum, Eelde en Peize kost het je tegenwoordig minder dan dertig minuten om met de gewone e-bike op de Grote Markt in Groningen te komen. Als je vanuit Baflo, Middelstum, Hoogezand, Zuidlaren, Roden, Leek of Zuidhorn op een speedbike rijdt, ben je er ook maar een half uurtje voor kwijt. En dat terwijl de afstand van Zuidlaren tot het Groningse centrum toch zo’n 22 kilometer is.

Groningen Bereikbaar gaf opdracht voor het onderzoek. De organisatie wilde zo inzichtelijk maken wat de potentie van de e-bike en speed pedelec is. Ze concludeert nu dat elektrische fietsen voor mensen uit een groot gebied rond de stad een prima alternatief zijn voor de auto, met name voor spitsrijders. Vrijwel alle omliggende woonkernen zijn immers goed verbonden. De onderzoeksresultaten uit het noorden van het land passen in de landelijke trend. Want ook elders blijkt dat steeds meer steden beter per fiets bereikbaar zijn door onder meer aanleg van nieuwe fietspaden en -snelwegen. Zo’n twee derde van de Nederlandse werknemers woont op maximaal 15 kilometer van het werk. Een peulenschil voor de e-bike. 

Gezondheid belangrijk voor Groningers
In een enquête is aan Groningse fietsforenzen gevraagd waarom zij voor de (elektrische) fiets kiezen. Voor bijna driekwart is bevordering van de gezondheid de belangrijkste reden om te switchen van de auto naar de tweewieler. Daarnaast geeft 60 procent aan per (elektrische) fiets sneller op het werk te zijn, noemt 40 procent kostenbesparing een belangrijke reden en wil 40 procent fietsen omdat de fiets een duurzamer en milieubewuster vervoermiddel is. Bijna 70 procent van de geënquêteerde Groningers fietst al 10 kilometer of meer naar het werk.

Bron: Groningen Bereikbaar 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.