Dieren,
27
juni
2023
|
11:59
Europe/Amsterdam

Een kwart van de Nederlanders vindt het spannend om op vakantie te fietsen

Gazelle geeft tips om op een relaxte manier jouw vakantieplek te ontdekken

Dieren, 27 juni 2023 - De zomervakantie staat voor de deur en dat is voor velen hét moment om op vakantie te gaan. Nederlanders staan erom bekend om vaak met de fiets op pad te gaan, ook op vakantie. Een kwart (26%) neemt zelfs zijn of haar fiets mee. Uit onderzoek van Gazelle blijkt ook dat 63% van de Nederlanders het leuk vindt om op vakantie de omgeving te verkennen met een fiets. Maar niet iedereen maakt ontspannen een fietstochtje op vakantie: ruim een kwart (26%) van de Nederlanders geeft aan het spannend te vinden om op vakantie te fietsen. Gazelle geeft daarom vijf tips om goed voorbereid op pad te gaan.

Tip 1: zorg voor de juiste uitrusting
Lees je van tevoren goed in als je op pad gaat met een e-bike of fiets in een ander land. In sommige landen, zoals Spanje en Zwitserland, is het verplicht om een helm te dragen. Voor kinderen is dit onder andere in Frankrijk, Italië en Kroatië ook verplicht tot minimaal 12 jaar. 

Je mag het belang van de juiste kleding niet onderschatten. Zorg voor comfortabele kleding en schoenen met grip. En check vooral even het weer voordat je op pad gaat. 

Tip 2: plan je route 
Een goede voorbereiding is het halve werk. Of je nu lange meerdaagse fietstochten gaat  maken of gewoon de mooiste uitzichtpunten in de buurt van de camping of het hotel wilt bezichtigen, plan je fietstochten altijd van tevoren en kies geschikte routes. Gebruik hiervoor een kaart of een navigatiesysteem. Let ook op de moeilijkheidsgraad en de afstand. Ga je voor het eerst fietsen op vakantie? Doe het dan rustig aan en begin met een korte en makkelijke tocht. 

Tip 3: veiligheid voorop
Veiligheid is erg belangrijk wanneer je op pad gaat met een e-bike. Op vakantie rijd je meestal op wegen waar je (nog) niet bent geweest. Rijden op een e-bike op officiële fietspaden en zijwegen is leuker en je voelt je waarschijnlijk veiliger. Let er daarom bij het kiezen van een geschikte route op dat er (meestal) een fietspad is of dat je via zijwegen op je bestemming kunt komen. Officiële fietspaden zijn vaak goed bewegwijzerd en gemakkelijk te volgen. Een weg met veel verkeer kan snel vervelend worden en je wilt geen stress tijdens je vakantie.

Tip 4: laad je accu op tijd op
Eigenlijk is het logisch, maar tussen alle mooie bezienswaardigheden door zal je er vast niet aan denken. Het is belangrijk om de accu op tijd op te laden omdat anders de elektrische trapondersteuning wegvalt. En dan is een steile heuvel geen pretje, zeker niet in de zomerse hitte. Daarnaast gaat de accu sneller leeg in de heuvels of bergen van je vakantiebestemming. Hou de actieradius dus goed in de gaten! 

Tip 5: neem een noodpakketje mee
Wanneer je een langere fietstocht plant en je misschien op meer afgelegen paden fietst, dan is het handig om een klein gereedschapssetje bij je te hebben voor het geval dat. Je wilt immers niet in niemandsland met een lekke band komen te staan en je elektrische fiets moeten duwen. Als je een soort “EHBO-kit” voor je fiets hebt, zal pech onderweg je vakantiestemming niet bederven.