Dieren,
14
februari
2019
|
14:00
Europe/Amsterdam

Een fietsrondje door de Hoeksche Waard

Samenvatting

Met haar natuur en vooral historie is de Hoeksche Waard, in Zuid-Holland, een heerlijke plek om op de fiets te stappen. Fietsers hebben hier de keuze uit maar liefst 300 kilometer aan fietsroutes die met behulp van fietsknooppunten zelf samengesteld kunnen worden. Wij stippelden een route uit die in havenplaatsje Numansdorp begint en eindigt en Strijen als verste punt heeft. 

Numansdorp is een plaats met geschiedenis, gelegen in de Numanspolder. Door strubbelingen tussen de heren van Comstrijen en de eigenaren van Zuid-Beijerland kwam de bedijking van deze polder maar niet van de grond. In 1642 kreeg Numansdorp zijn naam, maar ook dat ging niet zonder slag of stoot. In de oprichtingsvergadering werd het dorpje, dat in de volksmond Buitensluis heette, tot Dorp van Cromstrijen omgedoopt. De dijkgraaf die de vergadering voorzat stak daar een stokje voor. Hij vond dat het dorp naar ambachtsheer Numan genoemd moest worden.

Festiviteiten in Numansdorp

De jaarlijkse Buitensluisse Paardenmarkt, die al sinds begin achttiende eeuw wordt georganiseerd, verwijst nog altijd naar de oude naam van Numansdorp. Het aanbod aan paarden is hier niet meer zo groot als voorheen, maar de bijbehorende braderie spreekt immer nog veel inwoners en toeristen aan. Ook de kermis, die al langer dan de paardenmarkt wordt gehouden, blijft onlosmakelijk verbonden met markt. Wie de festiviteiten en fietsroute wil combineren, moet wachten tot 12 juni. Dat is de dag waarop de markt en kermis dit jaar plaatsvinden.

Stap af bij Fort Buitensluis

Er zijn echter genoeg redenen om Numansdorp en de Hoeksche Waard eerder al fietsend aan te doen. Numansdorp heeft bijvoorbeeld ook Fort Buitensluis, dat een groot deel van het jaar geopend is voor publiek. Het fort, de munitie- en buskruitmagazijnen en de piramidebunkers uit de Eerste Wereldoorlog, verkeren na al die jaren nog in een authentieke staat. Het verdedigingswerk werd eind achttiende eeuw aangelegd aan het Hollandsch Diep, in eerste instantie met het idee om de Fransen tegen te houden. Later kreeg het fort andere functies.

Toer langs de monumenten in Strijen

De oudste plaats van de Hoeksche Waard is Strijen en ook deze plaats ligt op de fietsroute. Dankzij de lange geschiedenis (en ondanks de stadsbranden en bombardementen in de Tweede Wereldoorlog) telt Strijen veel oude bouwwerken. Op de monumentenlijst van de voormalige gemeente Strijen staan liefst zeventig objecten, waaronder karakteristieke boerderijen en bunkers. Rijksmonumenten zijn er ook, zoals het Knipscheerorgel van de Gereformeerde Kerk aan het Spui en het ophaalbruggetje met sluis in Strijensas.

Tips

- De fietstocht gaat langs historische boerderijen. Verschillende boeren verkopen hun producten aan de weg. Stap af voor bijvoorbeeld verse eieren of groenten.

- Op pad met de elektrische fiets? Verspreid over de Hoeksche Waard staan tien oplaadpalen.

Praktische informatie over de route

- Totale afstand: 24 kilometer

- Begin- en eindpunt: Voorstraat 3, 3281 AT Numansdorp

- Volgorde knooppunten: 10 (2,3 kilometer), 11 (2,4 kilometer), 13 (2,9 kilometer), 24 (3,9 kilometer), 28 (2,8 kilometer), 29 (3,2 kilometer), 27 (2,8 kilometer), 26 (3,5 kilometer), 10

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.