Dieren,
28
oktober
2015
|
13:06
Europe/Amsterdam

E-bike niet meer weg te denken uit Nederlands straatbeeld

  • Aantal fietskilometers met 9 procent gestegen
  • Gazelle bevordert e-bike gebruik met Het Nieuwe Fietsplan

Dieren, 28 oktober – De e-bike is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld, concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM) in een rapport. Sinds 2004 is het aantal fietskilometers met 9 procent gestegen, vooral dankzij de opmars van de e-bike. Nergens ter wereld worden verhoudingsgewijs zo veel e-bikes verkocht als hier. In Nederland rijden in totaal 1,2 miljoen e-bikes. De gebruikers worden steeds jonger en de actieradius is twee keer zo groot in vergelijking met de gewone fiets. Koninklijke Gazelle verwacht dat de e-bike zich de komende jaren verder wortelt in Nederland.

In Nederland rijden volgens het KiM-rapport op dit moment aanzienlijk meer fietsen rond dan er inwoners zijn: 22 versus 17 miljoen. Jaarlijks verkopen tweewielerzaken zo’n 749.000 fietsen en naar verwachting zal dit aantal blijven stijgen. Een kwart daarvan bestaat uit e-bikes. Gazelle is marktleider als het gaat om elektrische fietsen: één op de vier verkochte e-bikes komt uit het gloednieuwe Innovation & Production Center in Dieren. Gazelle zet de komende jaren in op de ontwikkeling van nieuwe en slimme e-bikes.

Meer forenzen op e-bike
Gazelle merkt dat de gebruikersgroep van de e-bike steeds diverser wordt. Het rapport bevestigt dat. Met name in de vrije tijd, voor de boodschappen en voor woon-werkverkeer is de e-bike in trek. “Werd de e-bike een paar jaar geleden nog beschouwd als de oubollige fiets met trapondersteuning voor senioren, tegenwoordig wil iedereen erop gezien worden. De vormgeving is trendy en er komen steeds meer hightech snufjes op zegt Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle.Met name onder forenzen neemt het gebruik van e-bikes de komende periode snel toe, is de verwachting. Zo’n 30 procent van de Nederlanders woont op 5 tot 15 kilometer van het werk. Die afstand is prima af te leggen met een e-bike. Voor de wat grotere afstanden zijn er nu zogeheten speedbikes als de CityZen Speed die trapondersteuning tot 45 kilometer per uur bieden. Ertekin: “Vooral in steden die dichtslibben is de elektrische fiets een ideaal alternatief zijn. Forenzen met een e-bike manoeuvreren gemakkelijker door het verkeer, blijven fit en komen dankzij de ondersteuning niet bezweet of vermoeid op kantoor aan.”

Het Nieuwe Fietsplan
Gazelle probeert het e-bikegebruik te bevorderen nu steeds meer werkgevers oog hebben voor duurzame mobiliteit en vitale werknemers. Dat doet Nederlandse grootste en oudste fietsfabrikant onder meer met de campagne Het Nieuwe Fietsplan. Ertekin: “Werkgevers hebben allerlei mogelijkheden om fietsen naar het werk financieel aantrekkelijk te maken. Een werkgever mag een kilometervergoeding van 19 cent geven en hij kan een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een fiets. Het is mogelijk de lening terug te betalen met de kilometervergoeding. Dat creëert een win-winsituatie.”