Dieren,
18
april
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

Dankzij Fietsenbank is fietsen ook voor Rotterdamse minima heel normaal

  • Minima in Rotterdamse wijk Feijenoord krijgen gratis fiets en fietsles bij eerste Fietsenbank van de Maasstad
  • Gazelle leidt mensen in de werkplaats op en schenkt twee fietsen

In sommige steden en plaatsen blijft het fietsbezit en -gebruik ver achter bij het landelijk gemiddelde, met alle gevolgen vandien: mensen bewegen minder en zijn minder mobiel. De Fietsenbank in de Rotterdamse wijk Feijenoord gaat daar iets aan doen: ze helpt mensen die het niet breed hebben aan een gratis tweewieler. Gazelle ondersteunt dit initiatief en zorgt er mede voor dat de werkplaats op rolletjes loopt.

“Nederland wordt geroemd om het feit dat het veel meer fietsen dan mensen telt, maar in de wijk Feijenoord heeft iets minder dan tweederde van de bewoners een tweewieler. Ook staat er geen auto voor de deur. Die zogeheten verkeersarmoede werkt negatief door: mensen kunnen minder gemakkelijk met vrienden afspreken, solliciteren op een baan of naar de sportvereniging”, zegt Adem Cankaya, projectleider Fietsenbank vanuit De Verkeersonderneming.

Deelnemen aan de maatschappij

Bij de Fietsenbank kunnen mensen met een minimumloon sinds eind maart aankloppen voor een gratis fiets en zo gemakkelijker deelnemen aan de maatschappij. Daarnaast krijgen zij fietsles, omdat de meesten nog niet eerder hebben gefietst. Het kost hen geen geld, maar er staat wel een prestatie tegenover: mensen moeten zich inzetten voor de wijk en maatschappij, bijvoorbeeld door thee en koffie te schenken in het buurthuis.

De aangeboden tweewielers – op dit moment zijn er al honderd beschikbaar – zijn tweedehands fietsen, gedoneerd door de gemeente Rotterdam en Het ANWB Kinderfietsenplan. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (Stichting Pluspunt) knappen de fietsen op. Gazelle verwelkomt hen op 2 mei in de fabriek in Dieren. Zij krijgen uitleg van fietstechnici van Gazelle hoe de werkplaats in te richten, hoe te sleutelen en welke tools zij nodig hebben.

Daar blijft het niet bij. “Ieder kwartaal werken mensen van Gazelle mee in de werkplaats van de Fietsenbank met als doel om fietsen efficiënt te onderhouden. We zijn erg blij dat Gazelle aansluit bij het initiatief van de Fietsenbank”, verklaart Adem Cankaya van De Verkeersonderneming. De inzet is om ook samen te werken bij nieuwe Fietsenbanken in Rotterdam. De ambitie is om er in totaal drie te openen. Op dit moment wordt gekeken naar een bank in Rotterdam-West.

Twee gloednieuwe Gazelles

Rotterdam’s eerste Fietsenbank heeft twee gloednieuwe fietsen gedoneerd gekregen van de Universiteit van Amsterdam, RingRing en Gazelle. Dertig internationale studenten fietsten in drie weken tijd bijna 7.800 kilometer bij elkaar en daarmee verdienden ze twee Gazelles. Er is besloten om deze aan de Rotterdamse Fietsenbank te overhandigen, omdat dit initiatief bijdraagt aan meer fietsgebruik en de leefbaarheid ten goede komt.