Dieren,
16
mei
2017
|
12:40
Europe/Amsterdam

Champion Mondial Festival brengt bijzondere retrofietsen bij elkaar

Samenvatting
  • Fietsje van Gerrit Keizer, ‘de kleinste man ter wereld’, komt naar Champion Mondial Festival
  • Organisatie roept verzamelaars van retrofietsen op om fiets te tonen

Dieren, 16 mei – Bezoekers krijgen op het Champion Mondial Festival (zaterdag 10 juni) tal van bijzondere klassieke fietsen te zien. Verzamelaars uit binnen- en buitenland hebben aangekondigd met hun fietsparels naar Dieren te komen. Onder de eyecatchers bevinden zich de grootste en kleinste Gazelle-fietsen ooit. De organisatie roept ook andere liefhebbers en verzamelaars op hun klassieke fietsen te tonen op het Champion Mondial Festival.

“Het Champion Mondial Festival wordt smullen, zeker voor mensen met een passie voor retrofietsen. We tonen onder andere een Gazelle herenfiets met een framehoogte van 76 centimeter. Deze buitengewoon grote fiets werd eind jaren veertig speciaal gemaakt voor een textielfabrikant uit Enschede. De huidige eigenaar neemt de fiets mee naar het festival”, weet woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijke Gazelle. “Ook de zeer hoge en mogelijk allerhoogste Champion Mondial is op het festival te zien. Deze heeft een framehoogte van liefst 70 centimeter.”

Naast grote fietsen is er ook een opvallend klein model te bewonderen. Het is de fiets van Gerrit Keizer, die begin twintigste eeuw wereldberoemd werd als ‘de kleinste man ter wereld’. Keizer, amper negentig centimeter groot, kreeg in de jaren twintig een op maat gemaakte Gazelle. De framehoogte daarvan is 38 centimeter. De huidige eigenaresse, een nazaat van Keizer, neemt het kleine fietsje mee. Ze komt samen met een dorpshistoricus uit Keizers geboorteplaats Oude Bildtzijl. Er is een foto te zien waarop Keizer en zijn fiets in ware grootte staan afgebeeld.

Champion Mondial Festival
De organisatie nodigt bezitters van klassieke Gazelle-fietsen uit om naar het Champion Mondial Festival (zaterdag 10 juni, 11.00 – 17.00 uur) te komen. Het event moet een grote verzamelplaats van oude fietsen worden. Er zijn ook twee retroritten (25 en 50 kilometer) en een Guinness World Record-poging. Gazelle probeert samen met eigenaren de langst rijdende sliert met klassieke fietsen ooit te vormen. De fietsen moeten minstens dertig jaar zijn. Vereniging De Oude Fiets geeft eigenaren meer achtergrondinfo (ouderdom, originaliteit) over hun klassieke fietsen.