Dieren,
14
juni
2018
|
10:21
Europe/Amsterdam

Britse vrouwen kunnen duwtje gebruiken als het om fietsen gaat

In Nederland is fietsen voor iedereen de normaalste zaak van de wereld, of je nou jong, oud, man of vrouw bent. In Groot-Brittannië ligt het anders. Sustrans, een organisatie die Britten aanmoedigt om zich niet met de auto maar duurzaam en gezond te verplaatsen, heeft daar onderzoek gedaan naar de kloof tussen fietsende mannen en vrouwen. Wat blijkt: vrouwen in steden zijn sterk ondervertegenwoordigd in het fietsverkeer.

Minder dan de helft van de vrouwen in Bristol, Edinburgh, Greater Manchester, Cardiff, Newcastle, Belfast en Birmingham is van mening dat hun stad over het algemeen een goede plaats is om te fietsen. Een net zo groot deel van de vrouwelijke inwoners is niet spreken over de hoeveelheid, conditie van en wegwijzers langs fietsroutes. Dit verklaart volgens Sustrans waarom de vrouwen minder op de fiets stappen dan mannen. In Bristol zitten bijvoorbeeld 1,7 meer mannen dan vrouwen op de fiets en in Birmingham is dat zelfs drie keer zoveel.

Ook al blijven de vrouwen ver achter in het fietsverkeer, het betekent niet dat zij niet op de fiets willen stappen. Bij vier op de vijf vrouwen is er steun voor meer investeringen in verbetering van het fietsklimaat. Vooral in Birmingham, waar de kloof tussen mannen en vrouwen het grootst is, zijn er voorstanders. Mannen en vrouwen zijn het er over het algemeen over eens waarin het geld gestoken moet worden: in het scheiden van fietspaden en autovrij maken van sommige wegen. Als dat gebeurt zijn ze van plan om vaker de fiets te nemen.

In Nederland kennen we geen groot verschil in fietsgebruik tussen mannen en vrouwen zoals in Groot-Brittannië. Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid is het fietsgebruik bij ons sinds 2005 met 12 procent toegenomen. Mensen fietsen vaker en verder. Vrouwen gaan vaker dan mannen op de tweewieler (180 miljoen versus 100 miljoen keer per jaar), maar mannen fietsen juist weer langere afstanden (6,7 versus 4,6 kilometer per keer).