Dieren,
15
januari
2018
|
10:22
Europe/Amsterdam

Brits onderzoek: de fiets spaart levens

Hoeveel auto’s razen dagelijks over onze snelwegen? En hoeveel fijnstof en stikstofdioxiden komen daarbij vrij? Al dat verkeer heeft een gigantische, negatieve impact op de luchtkwaliteit. En dat is onnodig, want met de fiets en e-bike hebben we goede alternatieven voor veel van onze verplaatsingen in huis. Als we meer op het zadel zitten snijdt het mes aan twee kanten: de lucht is schoner en we zijn een stuk vitaler. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze onderzocht wat meer fietsen kan opleveren.

De Britse onderzoekers* gingen uit van de nationale doelstelling van Engeland** om het aantal fietsverplaatsingen en wandelingen te verdubbelen. En ook het Schotse streven*** om 10 procent van de alledaagse verplaatsingen uit fietstransport te laten bestaan, werd als vertrekpunt genomen. Wat blijkt: als deze doelen daadwerkelijk gehaald worden, redt dat in de komende 10 jaar de levens van 8.300 Engelsen en 4.000 Schotten die anders zouden sterven aan de gevolgen van luchtverontreiniging.

De schonere lucht en gezondheidswinst leveren ook de economie en maatschappij het nodige op. Volgens de onderzoekers besparen de Engelsen jaarlijks zo’n 638 miljoen euro en gaat het in Schotland om een voordeel van 409 miljoen euro. Maar ja, dan moet er wel eerst meer gefietst worden… In het Verenigd Koninkrijk is het onderzoek in ieder geval een extra argument om snel werk te maken van betere en meer fietspaden. En om het autogebruik te remmen. Iedereen moet prettig en in een schone lucht kunnen fietsen.

* Air Quality Benefits of Active Travel (Sustrans en Eunomia)** Cycling and Walking Investment Strategy*** Scotland’s Cycling Action Plan

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.