Dieren,
31
mei
2019
|
15:00
Europe/Amsterdam

‘Benut je dag goed, gebruik de fiets’

Elke dag staat ‘ie voor je klaar. En samen maak je heel wat mee. Gewone Nederlanders vertellen over de bijzondere avonturen die zij meemaken met hun tweewieler. Dit keer: de Amsterdamse fietsburgemeester Katelijne Boerma (44), opleidingsmanager bij de Hogeschool van Amsterdam.

‘Anderhalf jaar geleden viel mijn oog op een oproepje voor de verkiezing van fietsburgemeester in Amsterdam. Ik las het en wist: dit ben ik. Elke dag fiets ik van m’n huis in Noord-Amsterdam naar Nieuw-West, in totaal twintig kilometer. M’n fietstochtjes zijn mijn persoonlijke fitness, maar ik vind het ook gaaf dat ik op de fiets zo duidelijk in contact ben met de stad. Ik pak nooit dezelfde route heen als terug. Dat zorgt ervoor dat ik de stad op allerlei manieren zie ontwikkelen: een nieuw koffiezaakje hier, het planten van een boom daar. Er is altijd een leuk contact met andere mensen, al is het maar een praatje voor een stoplicht. En je maakt van alles mee. Ik heb zelfs een keer een lama geboren zien worden in het Vondelpark! Als je in de auto zit, ben je daar geen onderdeel van. Dankzij m’n fiets blend ik in de stad en kom ik overal waar ik wil zijn. Vanmorgen vroeg ben ik op de fiets naar de tandarts gegaan, daarna heb ik de kinderen thuis opgehaald en naar school gebracht, vervolgens ben ik naar mijn werk gereden en straks ga ik uit eten en met vriendinnen naar de film. Sociale, culturele en werkgerelateerde activiteiten rijg ik aan elkaar met de fiets. Dat zie ik met een ander vervoermiddel niet snel gebeuren. Ik besef dat ik m’n leven zonder fiets niet op deze manier zou kunnen leiden. Daarom kies ik er bewust voor om op fietsafstand van m’n huis te werken. Natuurlijk baal ik soms een beetje als het regent, maar eenmaal op de fiets is dat meteen weg. Het is economisch ook slim, want je doet jaren met een fiets. En ik vind het fijn dat het een duurzame manier van vervoer is. Al het plezier dat ik in fietsen heb, wil ik als fietsburgemeester uitdragen. Benut je dag goed, gebruik de fiets.’

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.