Dieren,
07
september
2017
|
10:45
Europe/Amsterdam

Belg (66) rijdt tweeënhalf keer de aarde rond op e-bike

Tot zijn zestigste zat hij steeds achter het stuur van zijn vrachtwagen, sinds hij gestopt is als trucker heeft Herman Janssens (66) vrijwel dagelijks het stuur van zijn e-bike beet. Met zijn Gazelle bereikte hij onlangs een mijlpaal: hij passeerde de grens van honderdduizend kilometer. Dat is tweeënhalf keer de aarde rond. “Ik was niet ver van huis meer en dacht: wat zal er nu gebeuren? Springt hij op nul of gaat hij gewoon door met tellen? Nou, het was dus dat laatste. Het is een stukje trots dat ik nu steeds meedraag tijdens ritten”, zegt Janssens uit het Belgische Minderhout.

Een paar jaar geleden had hij niets met fietsen, Janssens leidde een inactief leven. Zijn cardioloog adviseerde hem om snel meer te bewegen, anders zou een bypass-operatie onvermijdelijk zijn. Janssens nam het advies ter harte en maakte kennis met fietsen. “Eerst maakte ik dagelijks een ‘toerke’ op een gewone fiets. Maar vanwege m’n lichamelijke klachten ben ik me al snel gaan oriënteren op de aankoop van een elektrische fiets. Links en rechts heb ik navraag gedaan en getest. Ik kwam uit bij een Orange Excellent Innergy met voorwielmotor, die beviel me.”

190 kilometer met dezelfde accu
Dat was bijna vierenhalf jaar geleden. Nu, ruim honderdduizend kilometer verder en heel wat kilo’s lichter, is Janssen naar eigen zeggen ‘verslaafd’ aan de e-bike. “Ik rij overal naartoe. Als ik m’n wekelijkse boodschappen moet halen, fiets ik naar Nederland. Ik rij niet in één streep naar de supermarkt, maar maak een extra lusje”, zegt hij. “Het verst wat ik ooit op één dag heb gereden is 190 kilometer: een tocht langs Antwerpen, Kalmthout en Essen. En dan via Nederland – Huijbergen, Zundert – weer terug. In de eco-modus lukte dat gemakkelijk met één acculading.”

Krachtige e-bike
Hoewel hij dik tevreden is over zijn e-bike van Gazelle (“Ik heb er zelden problemen mee gehad”), start hij binnenkort met de zoektocht naar een opvolger. “Het wordt na bijna vijf jaar stilaan tijd voor een nieuwe. Ik denk aan een e-bike met middenmotor. Hij moet in ieder geval sterk en krachtig zijn, want al gaat het nu beter met m’n hart, mijn algehele gezondheid gaat er niet op vooruit”, zegt hij. “Hoe dan ook wil ik blijven fietsen. Ik móet elke dag even naar buiten, weer of geen weer. Anders kom ik natuurlijk niet aan mijn kilometers, hè?”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.