Dieren,
11
juni
2018
|
12:25
Europe/Amsterdam

Amsterdammers meest fietslustig van allemaal, maar ongelukken zijn er nauwelijks

Inwoners van Amsterdam en Kopenhagen leggen ongeveer een derde van al hun verplaatsingen per fiets af. In deze plaatsen doen zich tegelijkertijd de minste ongelukken met fietsers voor. Onderzoekers van het Wuppertal Instituut legden dertien grote Europese steden onder het vergrootglas en keken naar het openbaar vervoer, de veiligheid op de weg, de luchtkwaliteit, het mobiliteitsmanagement en de hoeveelheid fietsers en voetgangers.

De hoofdstad van Denemarken scoort qua ongelukken nog net iets beter dan ons eigen Amsterdam. In Kopenhagen doet zich minder dan één ongeluk voor op elke miljoen fietstrips die er worden gemaakt. In Amsterdam zijn dat om precies te zijn 1,2 ongelukken per miljoen fietsverplaatsingen. Minder goed uit de bus komt Londen. Daar doen zich gemiddeld 22,3 ongevallen met fietsers voor op elke miljoen fietsbewegingen, in Brussel zijn dat er 21,4 en in Berlijn 14,3.

De infrastructuur voor voetgangers en fietsers is in Amsterdam en Kopenhagen dik voor elkaar, zo stellen de onderzoekers van het Duitse instituut, dat bij het onderzoek financiële steun kreeg van GreenPeace. Gebruikers van deze paden ervaren veel comfort en veiligheid krijgt hoge prioriteit bij het inrichten van de straten. Fietsstroken liggen op tal van plekken afgescheiden van de weg waar het autoverkeer zijn plaats heeft gekregen, schrijven de onderzoekers.

Het onderzoek (Living. Moving. Breathing. Ranking of European Cities in Sustainable Transport) van het Wuppertal Instituut gaat overigens nog verder. De onderzoekers hebben bijvoorbeeld ook naar de luchtkwaliteit gekeken. Ook hiervoor geldt dat er in plaatsen waar vaker voor de fiets wordt gekozen minder sprake is van luchtverontreiniging. Beste jongens van de klas zijn Oslo, Kopenhagen en Zurich. Onder aan de lijst bungelen Londen, Budapest en Parijs.