Dieren,
07
november
2017
|
08:30
Europe/Amsterdam

Afvallen? Fiets naar kantoor!

Samenvatting

Heb je een maatje te veel en wil je daarom meer gaan bewegen? Pak gewoon de fiets om van en naar je werk te rijden. Volgens een studie van de Universiteit van Kopenhagen is fietsen naar kantoor veel effectiever om gewicht te verliezen dan meerdere keren per week naar de sportschool gaan. Forenzen per fiets is bovendien een tijdsvriendelijke oplossing voor als je een druk bestaan leidt, maar toch actief wilt zijn.

Aan het onderzoek werkten 130 inactieve mensen (20-45 jaar) mee met een BMI van 25-35 kilogram per vierkante meter. De onderzoekers splitsten de proefpersonen op in vier groepen. Eén moest voortaan met de fiets naar het werk, twee werden vijf maal per week naar de sportschool gestuurd (met als verschil de sportintensiteit) en één groep veranderde helemaal niets. Dit was de zogeheten controlegroep. De onderzoekers zagen er tijdens het veldwerk op toe dat het leefschema strikt werden nageleefd.

Na zes maanden hadden de mensen uit de drie actieve groepen minder vetmessa. De fitnessgangers die op hoge intensiteit sportten (35 minuten per dag), hadden 4,5 kilogram minder vetmassa (ten opzichte van de controlegroep). Bij de groep die wekelijks op matige intensiteit vijf maal in de sportschool actief was (55 minuten per dag), ging het om 2,6 kilogram. De woon-werkfietsers die gemiddeld 14 kilometer per dag trapten, speelden 4,2 kilogram vetmassa kwijt ten opzichte van de controlegroep.

Pak een elektrische fiets
Oordeel met deze cijfers zelf hoe nuttig en gezond het is om dagelijks met de fiets naar het werk te rijden. Woon je iets verder van kantoor? Dan is er geen man overboord, want met e-bikes en nog snellere speed pedelecs kun je ook langere afstanden zonder al te veel moeite overbruggen. Speed pedelecs ondersteunen tot 45 kilometer per uur. In de praktijk rijden mensen met zo’n snelle elektrische fiets gemiddeld tussen de 30 en 35 kilometer per uur. De gemiddelde woon-werkafstand in Nederland is 15 kilometer.

  • Bron: Universiteit van Kopenhagen (afdeling biomedische wetenschappen)
Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.