Dieren,
19
mei
2021
|
18:35
Europe/Amsterdam

AD Fietstest: Gazelle Makki beste elektrische bakfiets, Gazelle Esprit HFB beste koop

Samenvatting

Dubbel succes voor Gazelle in het tweede deel van de AD Fietstest van het Algemeen Dagblad. De Makki is het best geteste model in de categorie elektrische bakfietsen. De Esprit HFB ging aan de haal met het predicaat ‘Beste Koop’ in de categorie ‘elektrische lifestylefietsen tot 2.250 euro’. De resultaten zijn vandaag in de krant gepubliceerd.

In de AD Fietstest deed de organisatie een beroep op meer dan 330 fietsende testpiloten. Zij reden eerder dit jaar in Utrecht op 58 fietsmodellen en reden daarmee meer dan achtduizend kilometer. Uiteraard gebeurde dat op een corona-proof manier. Alle geteste fietsen werden beoordeeld op tal van aspecten, uiteenlopend van afwerking en design tot aan rijgedrag en comfort.

Veilig en gemakkelijk

De Gazelle Makki kreeg een 8,7 als rapportcijfer. Het testpanel noemt de Makki de ‘limousine onder de bakfietsen’. Ook Kees Bakker, specialist van de Fietsersbond, is heel positief: “Goed rijdende bakfiets met krachtige ondersteuning. Kinderen kunnen makkelijk zelf in de bak klimmen. Dankzij de unieke standaard is de fiets met 50 kilogram makkelijk op de standaard te zetten. Ook inklappen gaat eenvoudig.”

Bij de ontwikkeling van de Makki is Gazelle niet over één nacht ijs gegaan. In een uitvoerig consumentenonderzoek volgden productontwikkelaars gezinnen met bakfietsen voor langere tijd. Dit om de behoeften scherp in beeld te krijgen. Op basis hiervan heeft Gazelle gekozen voor een hoge EPP-bak waarin kinderen veilig kunnen plaatsnemen. De uitsparingen links en rechts maken het in- en uitstappen gemakkelijk.

De adapters voor een autostoel en kinderzitje en het extra voorbankje zorgen ervoor dat alles en iedereen meekan. Voor en na de rit staat de Makki stevig op een dubbele pootstandaard. Deze is er dankzij de innovatieve kickstand met een simpele voetbeweging af te halen en weer op te zetten. De elektrische bakfiets heeft een Bosch Performance Line-motor (koppel: 65 Nm), hydraulische schijfremmen en een riemaandrijving.

Typische elektrische stadsfiets

De Gazelle Esprit HFB scoorde een 7,9, goed voor het predicaat ‘Beste Koop’. Het testpanel is enthousiast: “Mooie stadsfiets met stille en prettig ondersteunende voorwielmotor.”

Deze prijswinnaar is een typische elektrische stadsfiets voor ritten naar school en kantoor. Hij beschikt over een lichtgewicht aluminium frame met een stevige bagagedrager. De koplamp is geïntegreerd en daardoor niet of nauwelijks stuk te krijgen. Handig voor de boodschappen is de optionele uitbreiding: aan de voorkant kan een voordrager van metaal of bamboe bevestigd worden. De voorwielmotor van Bafang (30 Nm) is voor stadsgebruik ontwikkeld. De brede banden verhogen het comfort.

Driemaal bekroond in AD Fietstest 2021

De twee successen volgen nadat Gazelle eerder al, in het eerste deel van de AD Fietstest, een mooie prijs in de wacht sleepte. In maart werd de Ultimate C8+ HMB Belt uitgeroepen tot winnaar in de e-bikecategorie ‘sportief woon-werkverkeer 2.500 – 3.500 euro’. Daarmee kreeg deze elektrische fiets het label ‘Best Getest’ opgespeld.