Dieren,
19
maart
2018
|
14:03
Europe/Amsterdam

Actieplan: fietser krijgt voorrang

Geef de fietser meer ruimte. Dat is kort samengevat de oproep die D66 doet. Fietsers in de bebouwde kom moeten volgens de partij altijd voorrang krijgen op rotondes en kruisingen zonder verkeerslichten. “Laten we het autodenken in de stad doorbreken en ervoor zorgen dat mensen sneller de fiets pakken. Dat is een duurzamer, goedkoper en gezonder alternatief dan de auto”, zegt Tweede Kamerlid Matthijs Sienot.

Het onderwerp fietsen leeft al langer in Den Haag. In het regeerakkoord heeft de fiets een serieuze plek gekregen (budget: 100 miljoen euro). De exacte uitvoering is echter nog niet bekend. Politieke partijen denken daar, met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, over na. Het is nu D66 dat met een actieplan komt. Daarin staan vijf concrete thema’s voor fietsbeleid omschreven. De partij wil onder meer een gelijke fiscale behandeling van leaseauto’s en leasefietsen en meer geld uittrekken voor fietssnelwegen.

Een ander voorstel uit het actieplan is dat er meer (flexibele) fietsenstallingen komen op plekken waar de nood hoog is. Op veel plaatsen is nu sprake van een tekort aan stallingen. “Zwerffietsen en overvolle fietsenstallingen zorgen voor irritatie en onveilige situaties. Het is voor velen herkenbaar dat je in de stress schiet omdat je een treinaansluiting dreigt te missen door de zoektocht naar een plek voor je fiets”, zegt Sienot.
 

Bron: D66