Dieren,
04
augustus
2017
|
11:55
Europe/Amsterdam

Knoei niet zelf met een e-bike

• Fietseigenaar sleutelt aan e-bike, accu gaat smeulen

Dieren, 4 augustus – Gazelle treft geen blaam na het incident met een smeulende e-bikeaccu op een vakantiepark in Westerhoven. Woensdagochtend bleek dat de accu niet vanzelf was gaan roken. De eigenaar van de fiets had eigenhandig een accu op een stadsfiets van Gazelle gemonteerd. Voor Gazelle is dit incident, waarover dinsdagavond door EditieNL werd bericht, aanleiding om fietsers op te roepen om nooit op eigen houtje aan een e-bike te sleutelen.

“Het kan gevaarlijk zijn om zonder kennis van zaken met accu’s te knoeien”, zegt woordvoerder Ferdi Ertekin van Koninklijk Gazelle. “Ga altijd naar een Gazelle-dealer als er iets met de accu of e-bike is. Daar heeft men de kennis om problemen te verhelpen en onderhoud te verrichten. Niet voor niets leiden we onze dealers op en verzorgen we regelmatig trainingen om kennis bij te spijkeren. Gazelle heeft bovendien een speciale serviceafdeling met gekwalificeerde medewerkers.”

Dinsdagavond heeft Gazelle direct contact gezocht met het management van het Brabantse vakantiepark om meer te weten te komen. Woensdagochtend werd duidelijk hoe een en ander heeft kunnen gebeuren, al was de fietseigenaar voor Gazelle onbereikbaar. “We zijn in de eerste plaats heel blij dat het incident betrekkelijk goed is afgelopen, maar betreuren het wel dat buiten onze schuld om een negatief beeld is ontstaan over onze e-bike”, zegt Ferdi Ertekin.

Gazelle geeft graag nog enkele tips mee voor gebruik van en kleinschalig onderhoud aan de e-bike:

- Lees de bij uw fiets geleverde documentatie, zoals de gebruikershandleiding, aandachtig door en neem de laadprocedure en andere gebruikstips ter harte. Bij vragen kunt u terecht op de website van uw fietsmerk en uiteraard ook bij uw dealer.

- De fietsaccu, het accumanagementsysteem en de motor zijn kostbare onderdelen, die door de fabrikant zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd voor optimale prestaties en levensduur. Laat daaraan nooit door ondeskundigen werken.

- Bewaar de fietsaccu bij voorkeur niet onder heel warme of koude omstandigheden. Dus niet bij vrieskou in de fietsenschuur of ‘s zomers in de auto. Door kou kan er minder energie worden opgeslagen. Afneembare accu’s kunt u het beste in huis bewaren, zeker als u langere tijd niet fietst.

- Vermijd dat de fietsaccu geheel ontladen raakt. Zogenoemde ‘diepontlading’ is schadelijk voor elke fietsaccu. Schakel als het kan onderweg naar een lagere ondersteuningsstand, totdat de accu weer aan de lader kan. Als u de fiets langere tijd niet gebruikt, laad de accu dan toch af en toe bij. Elke fietsaccu beschikt over een indicatie van de laadtoestand (meestal serie lampjes). Het is verstandig deze in de gaten te houden.

- Hou er rekening mee dat een fietsaccu (net als die in uw telefoon of laptop) niet ‘het eeuwige leven’ heeft. In de praktijk is een maximale levensduur van zo’n 4-5 jaar realistisch; uiteraard afhankelijk van hoe de accu gebruikt wordt. Het kan dus verstandig zijn om rekening te houden met een afschrijving op uw fietsaccu, zodat u deze op termijn kunt vervangen.

- Als uw fietsaccu aan het einde van zijn levensduur is, lever deze dan in bij een van de meer dan 2.000 inzamelpunten. De fietsbranche heeft daarvoor een zorgvuldig inname- en recyclesysteem ontwikkeld met Stichting Batterijen, STIBAT.