Dieren,
19
oktober
2015
|
11:54
Europe/Amsterdam

Fiets van de zaak kan nog steeds

Zeven op tien werkgevers benut stimuleringsmogelijkheden niet

 

  • Samenwerking vormt boost voor mobiliteitsoplossing in grote steden
  • Renteloze lening en belastingvrije kilometervergoeding
  • Overheid ziet belang in en handhaaft belastingvoordeel: fietskilometer-vergoeding belastingvrij van maximaal 19 cent per kilometer

Dieren, 19 oktober 2015 – De overheid biedt werkgevers nog steeds de gelegenheid om werknemers onder gunstige, fiscale voorwaarden voordelig op de (elektrische) fiets te krijgen. Uit onderzoek van Natuur & Milieu blijkt dat 71% van de werkgevers niet op de hoogte is van deze mogelijkheden of er geen gebruik van maakt. Natuur & Milieu en Koninklijke Gazelle hebben daarom de campagne hetnieuwefietsplan.nl gelanceerd om werkgevers èn werknemers te informeren over de mogelijkheden en de fiscale voordelen van de aanschaf van een fiets of e-bike.

Koninklijke Gazelle
Ferdi Ertekin, woordvoerder van Koninklijke Gazelle: “De lancering van hetnieuwefietsplan.nl is een boost voor de mobiliteitsoplossing in vooral steden die vaak kampen met dichtslibbende verkeersaders. In sommige gevallen is de fiets - vooral de elektrische - sneller dan de auto, zeker wanneer je daarbij ook de tijd incalculeert voor het vinden van een parkeerplek. Daarnaast is fietsen goed voor de gezondheid en voldoende beweging zorgt voor verlaging van het ziekteverzuim. Met deze campagne - in samenwerking met Natuur & Milieu - willen wij de juiste voorlichting geven om de financiële voordelen onder de aandacht te brengen van werkgevers en werknemers. Animo onder werknemers is er in elk geval genoeg: ruim de helft van de werknemers geeft aan te kiezen voor een fiets of e-bike, als de werkgever de fiscale voordelen zou aanbieden.”

E-bike vervangt leasebak
Met de opkomst van de elektrische fiets, komt de fiets ook voor langere woon-werkafstanden steeds meer in zwang. Een vijfde van de ondervraagden geeft aan met een e-bike wel afstanden van meer dan 15 km af te willen leggen naar het werk. Van de mensen die nooit met de fiets naar het werk gaat, zegt 50% dat hen de e-bike geschikt lijkt om mee naar het werk te gaan. Daarmee wordt de fiets een geduchte concurrent voor de (lease-)auto. De kosten van een elektrische fiets worden echter soms gezien als belemmering bij de aanschaf. Juist ook voor deze duurdere fietstypes biedt een fiscale regeling via de werkgever uitkomst.

Zakelijk fietsen wordt populair
De werkende Nederlander is positief over de fiets als vervoersmiddel, zo blijkt uit het onderzoek: twee derde van de respondenten vindt fietsen naar het werk een ontspannende activiteit en/of een goede manier om het hoofd leeg te maken van dagelijkse zorgen. Ook voor externe werkafspraken wordt de fiets als zeer geschikt gezien: slechts twee op de tien vinden het onprofessioneel overkomen om dan op de fiets te komen. De fiets wordt ook gezien als een meer betrouwbaar vervoersmiddel dan de auto of het openbaar vervoer; bijna de helft van de ondervraagden zegt met de fiets zeker op tijd op het werk te komen, tegenover 41% met de auto en 9% met het OV.

Natuur & Milieu
“Het is al langer bekend dat werknemers die op de fiets naar de zaak komen, productiever, gelukkiger en minder vaak ziek zijn. Ook zorgen forenzen op de fiets voor minder files en parkeerdrukte. Een afname van het autoverkeer en een toename van de fiets staan daarnaast garant voor een betere luchtkwaliteit. Jammer dat de opties voor een fietsvergoeding zo onbekend zijn,” aldus Maarten van Biezen, woordvoerder bij Natuur & Milieu.

Renteloze lening en belastingvrije kilometervergoeding
De oude, veelgebruikte, ‘Nationale Fietsplan’-regeling is in 2014 afgeschaft. Toch hebben werkgevers nog steeds allerlei opties om fietsen naar het werk financieel aantrekkelijk te maken. Niet alleen via de Werkkostenregeling (WKR), maar juist ook daarnaast. Zo mag er een belastingvrije fietskilometervergoeding worden uitbetaald. Ook mogen werkgevers een renteloze lening geven voor de aanschaf van een fiets. Door de kilometervergoeding te gebruiken voor het aflossen van de lening, lost een werknemer de nieuwe fiets vaak al in binnen drie jaar af. Op HetNieuweFietsplan.nl kan met een rekentool de persoonlijke terugverdientijd worden uitgerekend.